IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Имаме възможности да овладеем ситуацията с банките*

Оставката на кабинета не е тема на консултациите при президента, заяви лидерът на БСП

14:43 | 29.06.14 г.
Станишев: Имаме възможности да овладеем ситуацията с банките*

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че очаква държавата да излезе с ясна и единна позиция, гарантираща сигурността на банковата система, защото това е елемент от националната сигурност.

„Разполагаме с всички необходими ресурси и политическа воля. Това очаквам като поведение от всички”, обясни Станишев на влизане в президентството, където започнаха  консултациите с политическите партии преди очакваните предсрочни избори у нас.

„Очаквам, както е съобразено в закона, да бъде представен конкретен план. Правителството е готово да застане зад БНБ, както и зад Асоциацията на търговските банки, защото имаме всички възможности тази ситуация, която е предизвикана от целенасочени, организирани атаки срещу няколко банки, да бъде овладяна”, каза Станишев. Запитан кога трябва да бъде подадена оставката на правителството, Сергей Станишев обясни, че това не е темата на днешната дискусия. 

На "Дондуков" 2 пристигнаха лидерът на ДПС Лютви Местан и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, без да коментират нищо. В президентството влязоха също председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, Николай Бареков и Красимир Каракачанов. Премиерът Пламен Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов също са дошли в президентството.

На консултациите се очаква да бъдат обсъждани дата за оставка на кабинета на Пламен Орешарски, план със спешни закони, които да приеме това Народно събрание в оставащите му дни, и състав на служебното правителство.

На разговорите бяха поканени и формациите, получили места в Европейския парламент - "България без цензура" и Реформаторският блок. От "Атака" обявиха, че няма да участват в консултациите на "Дондуков" 2.

Преди началото на консултациите при президента лидерът на „България без цензура" Николай Бареков обяви, че на днешните консултации при президента идва с три предложения.

Първото е чуждестранните банки да застанат зад българските. „Трябват няколко милиарда, за да подкрепят системата и хората да са спокойни“, мотивира се Бареков. Според него пари в резерва има, но идеята е той да бъде подсилен. Второто му предложение ще бъде за създаване на правителство на националното съгласие. Според него то трябва да бъде без политическо участие и да бъде подкрепено от президента, за да може след това да поеме функциите и на служебно правителство.

На влизане в Президентството за консултациите на партийните лидери при държавния глава Бареков обяви, че ще предложи Петър Стоянов за служебен премиер. Освен за министър-председател Бареков ще направи и три номинации за поста финансов министър – Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски и Калин Христов. „Надявам се днес да постигнем национален консенсус”, каза още Бареков.

* Допълнена с изказване на Николай Бареков

Още новини за България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още