IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните фирми към Министерството на икономиката не са местили депозити скоро

Обичайните дейности на дружествата се извършват чрез разплащателни сметки, чиито салда се променят всеки ден

15:08 | 01.07.14 г.
Държавните фирми към Министерството на икономиката не са местили депозити скоро

Държавните дружества от системата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) не са премествали депозити през последните две седмици, съобщават от ведомството.

Обичайните дейности на държавните дружества в икономиката и в групата на БЕХ ЕАД в енергетиката се извършват чрез използването на разплащателни сметки и салдата по тези сметки се променят всеки ден. Промяната в даденото салдо за период от няколко дни представлява единствено разплащане с контрагенти, уточняват от министерството.

Стриктно се спазват и изискванията за деконцентрация, приети с постановление на Министерски съвет, според които паричните средства на всяко дружество са разпределени в поне четири банки, пише още в съобщението до медиите.

Като посочват, че всички решения на Министерство на икономиката и енергетиката в последните две седмици категорично са подкрепяли стабилността на банковата система, от там призовават за разумно отношение от страна на политиците. „С непремерените си коментари и чрез разпространяването на неистини се провокира и поддържа нестабилност, която е изключително вредна за банките, обществото и държавата“, заявяват от МИЕ.

По-рано днес председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев каза, че държавни фирми не са теглили средства от Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Няма такова теглене извън лимита от 25% за средствата, които държавните фирми могат да държат в една банка", увери Цонев. Случилото се с банката не е резултат от тегления на държавните фирми, беше категоричен той в коментара си по повод казаното от Божидар Данев от БСК, който поиска да се изясни кой е теглил парите от банките в деня Х, по чие нареждане и какви са сумите, дали са теглени от текущи сметки или от срочни депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още