IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна

Институцията изрази готовността си да окаже помощ на българските власти

21:57 | 30.06.14 г.
МВФ: Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да помогне на България в опитите ѝ да предотврати разрастване на банковата криза, предава AFP.

Базираният във Вашингтон кредитор посочи, че Европейският съюз вече е предприел необходимите действия и подчерта, че банковата система на страната е със стабилна капиталова база.

"Българските власти, в сътрудничество с Европейската комисия, предприемат стъпки за стабилизиране на банковата система", заяви пред AFP говорител на институцията.

"Банковата система в България е добре капитализирана и ликвидна. Разпространение в останалата част от региона не се очаква. МВФ е готов да окаже помощ на българските власти", посочиха от международната институцията.

По-рано през деня Европейската комисия (ЕК) одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лв. Средствата най-вероятно ще бъдат от фискалния резерв на страната. По правило за подобни схеми е нужно одобрението на Брюксел, защото такива мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

От Комисията посочиха, че на 29 юни българското правителство е поискало одобрението на кредитна линия в подкрепа на банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", отбеляза ЕК в прессъобщение.

Върна ли се доверието в банките?

Да, напълно
Все още не
Не мога да преценя
Общо 1544 гласа

Същевременно Българска народна банка (БНБ) съобщи, че напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. Институцията изтъкна, че в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в страната функционира нормално.

"Възползваме се от възможността да благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество", посочиха от централната банка.

БНБ също така поиска лицата, които разпространяват заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции и по този начин всяват паника сред населението, да бъдат лишавани от свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още