IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Няма застрашени банки

Банките са с добра ликвидност, БНБ и правителството стоят зад тях, заяви финансовият министър

21:44 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Няма застрашени банки

Банките функционират нормално, няма застрашени банки в момента, заяви в предаването "Панорама" на БНТ финансовият министър Петър Чобанов. Той увери, че банките са с добра ликвидност, а БНБ и правителството стоят зад тях, като работят в координация.

Според него имаме податлива на слухове среда, но за паника още не може да се говори, въпреки целенасоченото подкопаване на доверието към конкретна банка днес. Компетентните органи вече водят разследване, трябва да се потърси отговорност от разпространителите на неверни слухове, заяви Чобанов.

По думите му изтеглянето на депозити от една банка носи загуби и се губят лихви. Това не е необходимо. Сигурността на вложителите е гарантирана. Банковата система има своите защитни механизми, категоричен е финансовият министър.

Бяхме свидетели на доста непремерени политически изказвания напоследък, включително за фалит на държавата, а видяхме вчера, че международните пазари не мислят така, те имат доверие в нас, допълни той.

Според него, ако ситуацията изисква, може да се вземе допълнителен дълг.

Нека да се опитаме да се справим със собствени сили и да имаме повече доверие в своите възможности, отговори той на въпроса дали трябва да се обърнем за помощ към МВФ, каквато теза лансира по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Чобанов няма никакви основания за аналог с банковата криза от 1996/97 г. Тогава имаше банки с лоши заеми, тъй като задлъжнели държавни дружества се финансираха чрез държавни банки, припомни финансовият министър.

Той смята, че ситуацията тази седмица не е част от битката Делян Пеевски - Цветан Василев.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още