IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев: Установени са опити за дестабилизация на банковата система

От вчера се провежда разследване в тази посока, съобщи вътрешният министър

11:44 | 27.06.14 г.
Йовчев: Установени са опити за дестабилизация на банковата система

Установени са злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система. От вчера се провежда разследване в тази посока, призна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Народното събрание.

Имало е атака през интернет и мобилните телефони, като са разпращани смс-и, които да обезпокоят хората, включително и на случаен принцип, като целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той.

Вътрешният министър подчерта, че това е изключително тежко престъпление и че тези, които са се ангажирали с тази дейност, ще понесат тежка наказателна отговорност.

Той увери, че няма причини, за да има опасения от дестабилизация на банковата система, както и че държавата разполага с ресурси и инструменти да реагира.

Според него всички трябва да са много внимателни в говоренето, когато става дума за банковата система.

Относно КТБ Йовчев уточни, че няма наблюдения да е имало целенасочена атака за дестабилизация на банката.

Лидерът на ДПС Лютви Местан смята, че е много важно да се запази стабилността на банковата система и тя да не стане жертва на слухове.

„Очаквам в тази ситуация всеки да поеме своята отговорност и вероятно да се инициират срещи и с лидерите на политическите сили, освен със специализираните органи на държавата. Трябва да имаме грижа за съхраняване на макроикономическата стабилност, най-важният елемент на която е стабилността на банковата система. Много е важно тя да не стане жертва на слухове и заради това очаквам разговори и цялата мощ на държавата в защита на банковата система“, заяви Местан.

Междувременно от БНБ обявиха, че  българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно, въпреки че в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки без каквито и да е основания.

„Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората“, посочва се в позицията на Централната банка.

„Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани“, пише още в съобщението.

„Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС, да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации“, искат още от БНБ.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още