IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ

Цените, по които ще бъде изкупувана енергията от фотоволтаични централи, ще бъдат със средно 28% по-ниски, а от вятърните централи - с 22%

19:30 | 01.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДКЕВР намали преференциалните цени за изкупуване на тока от ВЕИ

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали преференциалните цени за изкупуване на енергията, произведена от възобновяеми източници (ВЕИ).

От 1 юли 2014 г. цените, по които ще бъде изкупувана енергията от фотоволтаични централи, ще бъдат със средно 28% по-ниски, а с 22% средно се намалява изкупната цена от вятърните централи. Тази мярка се отнася до централите с мощност до 10 мегавата, уточняват от пресцентъра на енергийния регулатор.

В своето решение от ДКЕВР включват и ревизия в посока надолу и на цените за водни централи, за които до този момент не са правени значителни промени в цените. От 1 юли обаче и тяхната цена ще бъде намалена с около 5 на сто.

Без съществени изменения остават само цените, по които се изкупува енергията, произведена от биомаса.

От ДКЕВР уточняват, че това решение е взето след обстоен анализ и доклад на сектора и разглеждане на възраженията на производителите, като са приети аргументите на фотоволтаичните производители по отношение на инвестиционните разходи.

И през новия регулаторен период няма да има присъединявани нови мощности, решиха още от регулатора. Причината е преизпълнението на поетите индикативни цели за дял на ВЕИ-енергията от брутното потребление на електричество в страната.

Решението на регулатора не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 Квт).

Припомняме, че „зелената енергия“ и ангажиментите на правителството към производителите от възобновяеми източници бяха посочени от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като един от основните проблеми за енергетиката в страната. По тази причина започнаха да се търсят начини за намаляването на преференциите.

Преди дни за обществено обсъждане бяха публикувани промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Те предвиждат изкупуването на по-малки количества „зелена“ енергия, както и възможността производителите от ВЕИ да могат да избират сами дали да участват на регулирания пазар или да излязат на свободния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Вие където искате си го местете, много е елементарно така да се изхвърлиш: "където възвръщаемостта се очертава не в проценти и части от процента, а в пъти." ...и къде е тази възвращаемост "в пъти" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Valentin13
преди 9 години
а новите технологии отново ще минат покраи нас.ние ще си останем на руските централи...ама кои го е еня за нови технологии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
А, като гледам, скоро НЕ СЕ ОЧЕРТАВА нито увеличаване броя, нито платежоспособността на купувачите. Къде се набиват тези хора? Да ходят, да протестират пред МС? Ами нека, лошо няма. Ще се почешат, па ще го преместят в другия крачол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
САМО ТАКА. Без злоба, нека проумеят:- Имаме пазар. Има , освен продавачи, и купувачи. Купувачите, в момента, са в силата си, т.к. има свръхпредлагане. А, който е умен, ще насочи ресурсите си там, където възвръщаемостта се очертава не в проценти и части от процента, а в пъти. Не е да няма, в какво. Ама първо, трябва да си извадят главите от ... абе, от там, където са ги наврели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още