IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България обжалва ценовото решение на ДКЕВР за тока

В решението има много неясни моменти и противоречия, коментират от компанията

16:25 | 01.07.14 г.
EVN България обжалва ценовото решение на ДКЕВР за тока

EVN България ще оспори новото ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с което се определят цените на електрическата енергия от 1 юли 2014 година, съобщиха от дружеството. Техен анализ показва, че текстовете на решението нарушават българското и европейското законодателство.

Пред Investor.bg от компанията уточниха, че в ценовото решение има много неясни моменти и противоречия. По тази причина и дружеството е решило да се обърне към съда.

Резултатът от делото ще бъде отразен в арбитражното дело, което EVN заведе през 2013 година в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка. 

Припомняме, че на закрито заседание енергийният регулатор изненадващо одобри по-високи цени на тока за новия ценови период (1 юли 2014 – 30 юни 2015 година). За клиентите на EVN България те са с 0,64% по-високи за дневната тарифа и с 0,22% - за нощната. Това означава, че цената за киловатчас през деня ще бъде 0,154 лева, а през нощта – 0,0869.

За останалите две електроразпределителни дружества увеличението е по-значимо.

Като основание за повишението на цената на електричеството от ДКЕВР посочват големите задължения на Националната електрическа компания. Част от тези задължения ще бъдат компенсирани през този ценови период и в резултат цената на тока, който НЕК като обществен доставчик продава, се повишава с 13,6% до 114,10 лева, обяви вчера енергийният регулатор.

В отделно решение ДКЕВР повиши цената и на топлинната енергия от 1 юли. От EVN коментират в свое официално становище днес, че еднокомпонентната пределна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за клиентите на дружеството в Пловдив от 1 юли 2014 година ще e 75,62 лв. без ДДС за един мегаватчас. 

От дружеството обясняват, че енергийният регулатор е определил за EVN една от най-ниските норми на възвръщаемост - 4%. "С това Комисията не само определя нереално ниско ниво на възвръщаемост, сравнено с региона, но на практика отказва да стимулира инвестирането в нови и високоефективни технологии", допълват още от EVN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още