IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева: Актуализация на бюджета на НЗОК трябва да има

Необходимо е да се направи прецизна оценка на дефицита към края на годината, смята здравният министър

19:13 | 04.07.14 г.
Андреева: Актуализация на бюджета на НЗОК трябва да има

Актуализация в бюджета на Здравната каса трябва да има, но след като се оцени прецизно дефицита към края на годината. Това каза здравният министър Таня Андреева, цитирана от агенция „Фокус”.

Андреева смята, че трябва да се уточни каква да е сумата за актуализацията, а предложението тя ще внесе за разглеждане на заседание на Министерския съвет.

На въпрос дали знае, че премиерът Орешарски е против актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), здравният министър отговори, че той не казва нищо по-различно от нейното становище.

Според нея НЗОК трябва да използва всички свои резерви, за да се разплати с болниците, а след актуализацията, за която тя се надява, те ще получат надлимитната си дейност. По думите й всички ще си получат бюджетите, които са заложени, основният проблем е свързан с надлимитната дейност.

Според нея дефицитът на касата е около 250-280 млн. лв. „НАП съобщава, че има вече надвзети осигуровки. Ако това продължи, до края на годината ще има осигурен ресурс", коментира Андреева.

„Аз много се надявам да има работещо Народно събрание, защото от няколко седмици Парламентът се е превърнал в арена на политическо говорене и на различни процедури, независимо че всички политически партии, а най вече опозицията, говорят, че реформите се бавят“, каза министърът.

Андреева посочи, че ако реформата в здравеопазването, заложена в поправките на Закона за здравето, не влезе в зала до края на мандата на този парламент, следващата намеса в системата, независимо добра или лоша, ще е не по-рано от година. „Това означава, че със сигурност реформата ще се отложи поне с година, ако не и за неопределено време", каза здравният министър.

Тя беше категорична, че пациенти няма да се връщат и припомни, че миналата година бюджетът на касата е свършил през септември.

Това правителството не може да бъде обвинено, че не е намерило пари, а напротив. „Дейността на болниците бе разплатена не на 100, а 120%, защото те изработиха много над бюджетите си. ”, допълни още министър Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още