IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство забавя темпа си до 4,9% през май

На месечна база статистиката отчита спад на производствената активност

12:06 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство забавя темпа си до 4,9% през май

Производствената активност в България е забавила темпа си през май. Ръстът на производството на годишна база е 4,9 на сто, след като месец по-рано националната статистика отчете темп от 5 на сто.

През петия месец на годината промишленото производство в страната се свива с 0,7% на месечна сезонно изгладена база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Според данните месечният спад се дължи основно на преработващата и добивната промишленост.

За свиването на преработващата промишленост на месечна база допринасят намаленото производство на превозни средства (без автомобили) с 15,7%, на тютюневи изделия с 12,9%, на машини и оборудване с общо и специално предназначение със спад от 11,1%, на лекарствени вещества и продукти с 6,1% по-малко спрямо април и на производството на напитки, което е намаляло с 6 на сто.

През май е нараснало производството на основни метали (с 5,4%) и на облекла (с 3,5 на сто).

Годишните изменения показват, че са нараснали производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (+32,8%), на превозни средства (без автомобили, +24,9%), на изделия от каучук и пластмаси (+12,6%), на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (+9,4%) и на основни метали (ръст от 9,1%).

На годишна база НСИ регистрира спад основно при производството на тютюневи изделия със 17,4% и на напитки с 13,5%.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци

Графика: НСИ

Годината стартира позитивно за родното индустриално производство. То нарасна през януари и февруари, след което беше отбелязан спад през март. Въпреки понижената активност през третия месец на годината именно промишленият сектор бе един от катализаторите за растежа на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината. Тогава икономическият ръст бе 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база.

Промишлеността стартира позитивно второто тримесечие, след като през април производството нарасна с 1,4% на месечна и с 5% на годишна база. Колебливи са сигналите, които излъчват данните за май. Освен това през юни бизнес климатът в страната се влоши основно заради по-песимистичните нагласи на мениджърите и предприемачите в промишлеността.

Основната причина бяха по-резервираните оценки на ръководителите на предприятията в сектора за настоящото състояние на техния бизнес. С внимание трябва да се подхожда и към последните данни за производствената активност в Европа. През юни тя удари 7-месечно дъно.

Все пак добрите новини са, че на годишна календарно изгладена база промишленото производство запазва относително висок темп на прираст, а очакванията на мениджърите и предприемачите за производствената активност в следващите три месеца са по-оптимистични. Освен това през май цените на производител в промишлеността записаха първия си месечен ръст от август 2013 г. насам.

В добивната промишленост покачването е с 10,5% на годишна база, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е от 7,4%, а в преработващата промишленост - с 2,8%, сочат още данните на националната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още