IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще поиска призоваване на Цветан Василев

Задържан е председателят на УС и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев

14:16 | 11.07.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата ще поиска призоваване на Цветан Василев

Главната прокуратура се е сезирала по изнесените по-рано днес от БНБ данни за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ). Преди броени минути от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска връщането на Цветан Василев по линия на международното правно сътрудничество.

Междувременно в Созопол е бил задържан Орлин Русев, председател на УС на закритата банка. Главният касиер на банката Маргарита Петрова е задържана за 72 часа.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

I. По отношение на сигнал от 09.07.14 г. на г-н Иван Искров до г-н Сотир Цацаров. В късния следобед на 09.07.2014 г. (сряда) управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на КТБ АД за извършено на 19.06.2014 г. (ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор) неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми: 

93 139 500 евро (деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро);

23 657 575 лева (двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева);

45 000 щатски долара (четиридесет и пет хиляди щатски долара). Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 (двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева).

Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД. Извършените до момента по сигнала на г-н Искров процесуално-следствени действия са следните:

1. Днес, 11.07.2014 г, в гр. Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;

2. На 10.07.2014 г. като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай) е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“;

3. Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

4. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.

II. По отношение заявлението на г-н Иван Искров от днес, 11 юли 2014 г., че докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ, ще бъде внесен в прокуратурата. Към настоящия момент докладът все още не е постъпил в прокуратурата. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях. Прокуратурата високо оценява професионалното съдействие на процесуално-следствените действия от страна на квесторите на КТБ АД. 

По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви в парламента, че има данни за извършено тежко криминално престъпление по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ), което се разследва. "Информация за всичко, което се събира в хода на разследването за криминални престъпления, може да се получи само от наблюдаващия прокурор“, коментира Йовчев и така отклони въпроса срещу кого е досъдебното производство.

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Мустакът вече едва ли е на място, където можете да му направите нещо.------------------------------------------------------Прав си, виж какво открих току-що ...http://***.lockepick.com/pointcounterpoint-beach/borat-at-the-beach/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Трогателно... Мустакът вече едва ли е на място, където можете да му направите нещо. А и не искате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Тоя "прокурор" .....ха ха ха абе някой може ли да припомни каква работа е свършил досега "на ползу роду" ?:))))) Някой да му изброи успешните в съда дела ? Без осъдените *** или кокошкари де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
И какво да направи главната касиерка? Да каже: "Не, аз пък няма да ги дам!" Или да глътне ключа за трезора. Нали работи там и това са й шефовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
rogers
преди 9 години
Айде честито българи - вие сте най- умната нация на земята или поне една от най-умните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още