IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Политическата криза започва да дава отражение върху икономическата

Актуализация на бюджета се налага, защото не сме очаквали криза с банка, коментира икономическият министър

10:39 | 17.07.14 г. 12
Стойнев: Политическата криза започва да дава отражение върху икономическата

Страната е в икономически растеж, но политическата криза започва да дава отражение върху икономическата, заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. „Затова трябва в кратки срокове да се отиде на избори“, каза министърът.

Бюджетът може да бъде гласуван още днес, ако от ДПС и ГЕРБ го подкрепят, посочи той.

„Виждаме, че и ГЕРБ подкрепя този бюджет, нищо не пречи този проект да влезе в пленарна зала днес. Последният, който взема решение, е парламентът“, заяви министърът.

Той обясни, че в БСП не са обсъждали намаляване на приходната част на бюджета за тази година, „тъй като наистина този бюджет може да бъде изпълнен“.

Парламентът обаче не започна работа днес поради липса на кворум, защото депутатите от ГЕРБ спазиха заканата си и не влязоха в пленарната зала. Причината за гнева на опозицията стана нежеланието на социалистите да подкрепят актуализацията на централния бюджет по време на заседанието вчера на три парламентарни комисии.

Актуализацията на бюджета се налага, защото никой не е предполагал, че ще има криза с определена банка, заяви пред БНТ Стойнев.

„Трябва да се вземе най-правилното решение за преодоляване на тази криза. Информацията, която се предоставя, като че ли е неясна. Започнахме с едно теглене на 300 млн. лева от банката, после изнасяне с чували, после се оказа, че е не е имало такова изнасяне. БНБ наистина трябва да си свърши работата“, каза Стойнев. „Грешно разбран проблем води до грешна политика“, категоричен е той.

„БНБ е органът, който чрез банковия надзор контролира абсолютно всички банки. Това, което ние направихме, аз лично като министър направих, бе именно да извадя голяма част от парите от КТБ, тъй като имаше средства, свързани с енергетиката. Но ние изпълнихме задачата."

Той определи като добра мярка, че парите не са концентрирани на едно място. „Хората редовно си получават заплатите, именно поради действията парите да не бъдат концентрирани само в една банка. Преди кризата депозити от КТБ на енергийните дружества не са местени", каза още Стойнев.

Според него е нормално правителството да се намеси при спасяването на определена банка, защото има системен риск. Той допълни обаче, че не става въпрос за несигурност в цялата банкова система, а за проблем с една банка.

„БНБ трябва да даде ясен отговор, именно затова е банковият надзор, който е независим", посочи енергийният министър.

По мнение на Драгомир Стойнев всички депозити трябва да бъдат гарантирани  до 100 000 евро, тъй като „над 100 000 евро чисто психологически се създава паника“.

"Хората не трябва да тичат да си теглят депозитите, защото те са гарантирани по закон", посочи Стойнев. Той даде примери с Белгия, Англия и Шотландия. „Правителството се намесва да спаси определена банка и това е правилно, защото има системен риск. Ако фалира една банка, това може да създаде притеснения и в други банки и по веригата всички да започнат да имат проблеми", коментира Стойнев.

Относно избирането на нов лидер на БСП Стойнев посочи, че Сергей Станишев е подкрепял всички кандидати за лидерския пост - Корнелия Нинова, Мая Манолова, Михаил Миков.

„Никога не съм бил в ръководството на партията. И това ме различава от другите кандидати. Това не е битка, а състезание между единомишленици. Всяка една партия трябва да се гордее с такива личности. Не приемам това за битка, това е съревнование, което трябва да излъчи личността, която ще ръководи най-голямата партия в България", каза Драгомир Стойнев.

Свързани компании:

Корпоративна търговска банка АД - права 2013 г.(6C9A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
В НЗОК колкото и да излеят, все тая - ще потънат. Да направят една ревизия за какво са плащали през първото полугодие, че ми се струва, че ще излезнат твърде любопитни неща.Трябва да премахнат монопола на здравната каса и нещата ще се пооправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Стойнев: Политическата криза започва да дава отражение върху икономическата =============================================================================Ама че заглавие! Нали криза вече няма, а има растеж. Правилното заглавие би трябвало да бъде - Политическата криза започва да дава отражение върху икономиката, или върху икономическото положение на ситуацията, ха-ха -ха. Абе аз знам какво става, но нали вече е незаконосъобразно да се говори истината, защото тя щяла да повлияе отрицателно на гореспоменатото положение на ситуацията. Шефовете на данъчните агенции са тръгнали да търсят пари по градовете от длъжниците с над 100 000 лева. Отделно данъчни щели да проверяват за издаването на касови бонове, защото след 18 часа подозрително намалявала работата на обектите. Загубите от това били 40-60 млн. Егати грандиозната сума, на фона на липсващите милиарди. И как ще бъдат издавани касови бонове, като в магазините не влизат хора и през деня, камо ли да се юрнат вечер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
То буфери има, ама те са за да се подпомогне колкото не стига между активи и пасиви. Нашите мили политици обаче ( не казвам управляващи че незнам вече дали са те или са опозицията и ДПСто дет не знам вече какво е) гласят да покрият ВСИЧКИ пасиви с дълг а активите некой да ги цоцне. Демек, дълга да иде в джобчето на някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 9 години
Най-ми харесва как го казва, сякаш той няма никакво отношение към тази политическа криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
taurus
преди 9 години
"Политическата криза започва да дава отражение върху икономическата"Каква новина! Ами то е така вече две десетилетки. Неслучайно сме най-бедните в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
toto 2
преди 9 години
Нали имаше достатъчно буфери ,за спасяване на банката а:))) За *** нали не се използваха или всичко става тихомълком
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Абе и това не е баш така. Хвърлят оставка, разпуска се праламента, и актуализация на бюджета - нанайси. Няма кой да я гласува, няма парламент. Това значи отлагаме я за октомври. През това време, НЗОК спира да плаща, болници закъсват, лекари не получават заплати, изпускаме разни срокове за европари....Има някои неща, които трябва да се свършат и то сега иначе - по-лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 4
Спящият бик
преди 9 години
"Актуализацията на бюджета се налага, защото никой не е предполагал, че ще има криза с определена банка, заяви пред БНТ Стойнев." А, това ли било? И бутате банката, за да имате алиби за проваления бюджет!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
Fair
преди 9 години
Инфантилния начин по който другаря Стойнев ни обяснява очевадни неща ме кара да си мисля, че или наистина ни мисли за такива или че самия той не е от най-умните. Факта, че предизвестените проблеми го изненадват говори за второто. Както се казва - алкохола и комунизЪма не прощават....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
alexx
преди 9 години
Стойнев, хвърляте оставка и да влиза служебно правителство. Освен ако ГЕРБ и ДПС не си направят ново още в този парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още