fallback

Бум на добива на въглища отчита НСИ през май

Производството на твърди горива се повишава със 180% на годишна база, доставките растат със 165%

11:55 | 30.07.14 г.

През май производството на твърди горива (черни, антрацитни, кафяви и лигнитни въглища) се повишава с почти 180% на годишна база до 2,7 млн. тона, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо април 2014 година увеличението е в рамките на 9,2%.

През май значително се повишават и доставките на твърди горива, показват данните. На годишна база увеличението е от 165% до 2,8 млн. тона. Спрямо април 2014 година това представлява увеличение от 8 на сто.

През май 2013 година са добити едва 967 хил. тона въглища. Това е най-ниското ниво на добив твърди горива от десетилетие, показват данните на статистиката. Припомняме, че през пролетта на миналата година работата в много мини спря. Заради свърхпроизводството на енергия беше ограничена дейността на блокове на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, които са основните потребители на въглищата.

В следващите месеци обаче правителството на Пламен Орешарски предприе действия, сред които отпадането на някои такси при износа на електричеството, които да доведат до „отпушване на износа“ и това помогна за възстановяване на работата и на производителите на електричество, и на мините. 

От статистиката ясно се вижда, че има ръст и на производството на електричество с 31,1% на годишна база. През май 2014 година са произведени 3 422 гигватчаса, което обаче е понижение от 4,5% спрямо април 2013 година.

На вътрешния пазар са реализирани 2 487 гиватачаса от произведената електроенергия. Това означава, че износът остава почти без промяна от началото на годината – около хиляда гигаватчаса на месец. Данните на НСИ показват още, че доставките на електричество намаляват на месечна база с 5,8 на сто, но спрямо май 2013 година има ръст в рамките на 7,8 на сто. Без промяна остава производството на природен газ през последните месеци. От собствени източници в периода март – май страната черпи по 20 млн. куб. метра природен газ.

Доставките на природен газ остават без сериозна промяна. През май 2014 година са доставени 206 млн. куб. метра природен газ. Година по-рано доставените количества са били 195 млн. куб. метра. Заради топлата зима доставките на газ през тази пролет бяха относително по-малки, сравнено с данните за минали години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
fallback