IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на въглища расте със 78% на годишна база през март

Производството на електричество обаче намалява, както на годишна, така и на месечна база, показва статистиката на НСИ

13:32 | 30.05.14 г.
Производството на въглища расте със 78% на годишна база през март

Отново разнопосочни тенденции отчита Националният статистически институт (НСИ) по отношение на производството и доставката на редица енергийни продукти.

Статистиката например показва, че на годишна база има значителен ръст на производството на твърди горива, т.е въглища – със 77,9 на сто. По този начин данните потвърждават коментарите на енергийния министър Драгомир Стойнев по време на дебатите по вота на недоверие. В сряда Стойнев посочи, че добивът в мините се увеличава до рекордни нива, след като е "отпушен" износът на ток, а цените на въглищата бяха повишени.

През март 2013 година обаче страната беше обхваната от масови протести, в резултат на което правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Сред излезлите на улицата бяха и миньорите, които се оплакваха от липсата на работа и лошите условия на труд. Съответно и добивът е намалял.

Показателни за това са и месечните сравнения на НСИ. Според тях добивът на въглища през март намалява с 23,6% спрямо данните за февруари.

От статистиката е видно още и понижение – както на годишна, така и на месечна база, на производството на електричество. През март са произведени 3,99 хил. гигаватчаса електроенергия, което представлява спад от 0,8% на годишна и от 6,4% на месечна база.

Заради необичайно топлата зима намаляват и доставките на електрическа енергия – с 2,9% на месечна база и с почти 10 на сто спрямо март 2013 година. Според статистиката на НСИ през март са доставени 2,9 хил. гигаватчаса електроенергия.

Заради високите температури намаляват и доставките на природен газ. През март доставени са били 279 млн. куб. метра газ, което е с 5,4% по-ниско от нивото през февруари и с малко над 13% спрямо март 2013 година.

През февруари добивът на природен газ у нас отчете едно от най-ниските си нива – 18 млн. куб. метра, спрямо около 23 млн. месечно през миналата година. През март нивата се отново се покачват до около средните за миналата година – 20 млн. куб. метра. Това представлява ръст от 11,1%. На годишна база обаче статистиката отчита намаление на добива на природен газ от 23%.

Припомняме, че местният добив е сочен като един от източниците на диверсификация на газовите доставки. Към него ще бъде насочено вниманието и ако Русия спре доставките на синьо гориво за Украйна. На 3 юни ще стане ясно дали заплахите ще станат реалност, ако Киев не заплати предварително заявените количества газ за юни. 

Статистиката отчита още намаляване на производството на бензини и горива през март. Причината е извършен планов ремонт на производствени мощности. Заради него няма производство на пропан-бутан. Произведени са минимални количества безоловен бензин (3 хил. тона) и дизелово гориво (14 хил. тона). Същевременно на пазара са доставени 29 хил. тона безоловен бензин, 120 хил. тона дизелово гориво, както и 30 хил. тона пропан-бутан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още