fallback

Борисов: Проектът за седми блок в Козлодуй при мен няма да мине

Приоритет на ГЕРБ в енергетиката ще бъде подобряването на енергийната ефективност, заяви лидерът на партията

11:07 | 14.08.14 г. 7

Има много неясни моменти по проекта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и той "няма да мине" при мен, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  в ефира на БНТ. Борисов обяви, че в проекта има много неясни моменти и посочи някои клаузи, които досега са останали скрити от обществеността.

Една от тях е, че Westinghouse няма да зареди седми блок в АЕЦ „Козлодуй” с ядрено гориво при предаването на проекта и все още не е ясно къде ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво от реактора. Лидерът на ГЕРБ изчисли, че първото зареждане на реактора с гориво ще струва около 300 млн. евро, които не влизат в сметките за строителството на блока досега.

Още 300 млн. евро най-малко ще струва и изграждането на ядреното хранилище, където да се пази отработеното гориво от седми блок. Борисов припомни, че ядреното гориво от блока на Westinghouse не може да бъде връщано в Русия, а досега управляващите не са посочили къде ще бъде площадката за ново хранилище.

Тази информация Борисов е получил при срещата си с представителите на Westinghouse. Тогава от компанията не са могли да отговорят каква ще бъде цената на тока от блока и като цяло цената на неговото изграждане.

„Питам ги колко ще струва тока – те не знаят и казват: „Ще кажем след девет месеца”. Питам ги колко ще струва – още не знаем. 5,2 или 5,3 млрд. евро”, обясни още Борисов.

Според него АЕЦ „Козлодуй” не би могъл да вземе заем за строителството на новата мощност, залагайки работещите в момента пети и шести блок, защото експлоатацията им не е удължена. По негови данни от руската страна са поискали 600 млн. евро за удължаване на живота на двата блока, „което означава, че сумата може да стане 1,6 млрд. евро”.

В същото време има и арбитраж за АЕЦ „Белене”, в който аргументите на България са, че тази централа не се изгражда, защото страната няма достатъчно средства, припомни още Борисов. "Седми блок в Козлодуй ще се прави с държавни пари, което означава, че страната има пари", допълни още той.

Целта на ГЕРБ в енергийната сфера ще бъде подобряването на енергийната ефективност, посочи лидерът на партията. Той коментира големите загуби по преносната мрежа и в жилищните сгради.

"В момента продукцията на единия реактор в "Козлодуй" отива като загуби по електропреносна мрежа и в сградите на хората. По-добре да извадим пет милиарда евро или да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им падне сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете, защото, като направиш саниране на един блок, му вдигаш живота с 20-30 години", заяви още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 10.09.22 г.
fallback