IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов ще работи за повече прозрачност на решенията в енергетиката

Всички участници в сектора трябва да направят отстъпки и да се потърси консенсус, препоръча служебният министър

16:00 | 12.08.14 г.
Щонов ще работи за повече прозрачност на решенията в енергетиката

За по-голяма прозрачност при взимането на решения в енергийния и икономическия сектор ще работи служебният ресорен министър Васил Щонов. Пред БНР той коментира, че приоритет ще бъде финансовото стабилизиране на енергийния сектор, където има големи натрупани дългове.

Изход от проблемите в енергетиката е и повишаване на ефективността на работата на държавните  предприятия. Трябва да се прегледа енергийният микс и всички елементи в ценообразуването, където ръководна роля има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Нашата цел е да се прегледат всички елементи в тази структура и да се направят стъпки, така че всеки елемент да си подобри работата с цел рано или късно да се излезе на плюс, а да не се трупат непрекъснато загуби в Българския енергиен холдинг“, обясни служебният министър.

Неефективни решения непрекъснато увеличават задълженията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), посочи Щонов. За него е необходимо мегахолдингът да се запази, за да има по-голяма финансова стабилност и по-голяма сила на пазара.

„Знаете колко са големи енергийните гиганти навсякъде в Европа, така че бих казал, че БЕХ дори е прекалено малък за мащабите на Европа, а България иска да бъде ефективен участник на енергийния пазар – и на регионалния, и на европейския“, категоричен беше служебният министър.

В последната година обаче задълженията на БЕХ се увеличават, вместо да намаляват. За да се оправи това положение е нужна последователна политика и всички участници да направят отстъпки, препоръча служебният министър.

ДКЕВР - все по-независим орган

Друг приоритет в работата на Щонов в следващите месеци е да разработи закон, който да направи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране „още по-независим орган“. Служебният министър посочи, че комисията е независима от Министерството на икономиката и енергетиката, но ръководството й се избира от Министерския съвет, което дава възможност на всяко правителство да прави промени в регулатора.

Затова и служебният кабинет ще предложи закон, който да направи органа надпартиен и който да гарантира експертизата за ефективно ценообразуване, става ясно от думите на Щонов.

Последна актуализация: 09:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още