IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Проектът за седми блок в Козлодуй при мен няма да мине

Приоритет на ГЕРБ в енергетиката ще бъде подобряването на енергийната ефективност, заяви лидерът на партията

11:07 | 14.08.14 г. 7
Борисов: Проектът за седми блок в Козлодуй при мен няма да мине

Има много неясни моменти по проекта за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и той "няма да мине" при мен, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов  в ефира на БНТ. Борисов обяви, че в проекта има много неясни моменти и посочи някои клаузи, които досега са останали скрити от обществеността.

Една от тях е, че Westinghouse няма да зареди седми блок в АЕЦ „Козлодуй” с ядрено гориво при предаването на проекта и все още не е ясно къде ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво от реактора. Лидерът на ГЕРБ изчисли, че първото зареждане на реактора с гориво ще струва около 300 млн. евро, които не влизат в сметките за строителството на блока досега.

Още 300 млн. евро най-малко ще струва и изграждането на ядреното хранилище, където да се пази отработеното гориво от седми блок. Борисов припомни, че ядреното гориво от блока на Westinghouse не може да бъде връщано в Русия, а досега управляващите не са посочили къде ще бъде площадката за ново хранилище.

Тази информация Борисов е получил при срещата си с представителите на Westinghouse. Тогава от компанията не са могли да отговорят каква ще бъде цената на тока от блока и като цяло цената на неговото изграждане.

„Питам ги колко ще струва тока – те не знаят и казват: „Ще кажем след девет месеца”. Питам ги колко ще струва – още не знаем. 5,2 или 5,3 млрд. евро”, обясни още Борисов.

Според него АЕЦ „Козлодуй” не би могъл да вземе заем за строителството на новата мощност, залагайки работещите в момента пети и шести блок, защото експлоатацията им не е удължена. По негови данни от руската страна са поискали 600 млн. евро за удължаване на живота на двата блока, „което означава, че сумата може да стане 1,6 млрд. евро”.

В същото време има и арбитраж за АЕЦ „Белене”, в който аргументите на България са, че тази централа не се изгражда, защото страната няма достатъчно средства, припомни още Борисов. "Седми блок в Козлодуй ще се прави с държавни пари, което означава, че страната има пари", допълни още той.

Целта на ГЕРБ в енергийната сфера ще бъде подобряването на енергийната ефективност, посочи лидерът на партията. Той коментира големите загуби по преносната мрежа и в жилищните сгради.

"В момента продукцията на единия реактор в "Козлодуй" отива като загуби по електропреносна мрежа и в сградите на хората. По-добре да извадим пет милиарда евро или да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им падне сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете, защото, като направиш саниране на един блок, му вдигаш живота с 20-30 години", заяви още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Кога го избраха ,кога почна да се разпорежда другарят Борисов .Айде малко да се кротне ,че на нищо не прилича
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Моди, моля да насочвате хората с явни отклонения към специализирана помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 9 години
на 4ерно море има вода и водорасли избийте си от главата 4е там има нефт и гас....и се молете да няма 4е управниците ве4е не с ескорти и милиарди ами с яхти по канали ще ходат насам натам....грозна картина ще стане яко разврат с невиждани размери ще експлоатират ресурсите псоредством поставени фирми от сащ а за народа отново ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
По негови данни от руската страна са поискали 600 млн. евро за удължаване на живота на двата блока, което означава, че сумата може да стане 1,6 млрд. евро.нема 5/6 а защо не направо 6 млрд? да се накрадеш още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
До 2-3 години ще се разбере колко газ и нефт имаме в Черно море! Може да се окаже, че изобщо не ни трябва АЕЦ, а може да караме на газ и ВЕИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
wenci
преди 9 години
Този "лидер" (на какво) не заслужава никакво внимание. От 15 мин до 15 часа мнението му няма да същото! Да не говорим за цял мандат - дори за половин мандат - е много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Моля ви, махнете го този експерт по всичко.КОЙ отвори Белене Баце? Ментора ти Симо КобурготаКОЙ каза че ще кара руския реактор от Белене като 7ми в Козлодуй? ТИ Бойко.Какво сега ми развивате теории. България вече плати за тези безумия милиарди за проучвания, консултанти и адвокати, предстои най-вероятно да плати и някакви неустойки за Белене, както върви ще плаща неустойки и на WestingHouse за 7ми блок и все още имаме една кална локва. За затвора сте от Кобургота, през теб Р. Овч. до Станишев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още