IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: КТБ може да бъде оздравена и чрез привличане на средства на акционерите

Основен приоритет е намаляване на цената на операцията по спасяване на банката, смята Тодор Николов

13:00 | 15.08.14 г. 6
Експерт: КТБ може да бъде оздравена и чрез привличане на средства на акционерите

Правилното решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) е незабавно да започне изплащането на гарантираните влогове там, без значение дали това ще стане чрез ТБ „Виктория“ или друга търговска банка. Това коментира финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията по приватизация Тодор Николов пред телевизия Bulgaria On Air по темата за КТБ.

Той посочи, че по закон е ясно, че такова плащане може да бъде обезпечено със средства от Фонда за гарантиране на влоговете. А след това работата на квесторите ще покаже дали състоянието на банката позволява с минимална загуба на средства от Фонда да бъде покрита тази операция.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ е нещо, което по закон сме задължени да направим, и това ще се случи, независимо дали Българската народна банка е готова веднага да вземе решение или не по казуса“, обясни той.

Финансистът препоръча централната банка да се съобрази с предложението на Експертния съвет към работодателските и синдикалните организации от вчера - възможно най-скоро да обяви решението си за КТБ, още повече, че не е ясна причината за бездействието на централната банка. Припомняме, че вчера представителите на работодателите и синдикатите заявиха, че КТБ може и трябва да бъде оздравена по пазарен начин.

Подобно мнение изказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък, след като се срещна с експертите от консултативния комитет по проблемите в КТБ.  „С тях имаме еднаква позиция, че още днес трябва незабавно да се започнат всички процедури за оздравяване на КТБ, за да се намалят щетите както за вложителите, така и за българската икономика“, написа Борисов в профила си във Facebook. 

Според Тодор Николов основен приоритет е намаляване на цената на операцията по спасяване на банката, което е в обществен интерес. „Банката може да бъде спасена на база на нейните активи и с привличане на минимален обществен ресурс“, заяви той.

Според експерта е наложително час по-скоро да бъде обявен план за действие как да се излезе от кризата с банката и взимането на решенията да става при максимална публичност. Николов препоръча БНБ да допусне част от този Експертен съвет при взимането на решение по казуса.

Законът предвижда и друга възможност, продължи финансистът – финансовото оздравяване на банката да се осъществи чрез привличане на средства на акционерите. „Но точно това е ролята на БНБ - да излезе с решение за план за действие“, посочи той.

В отговор на въпрос дали започналите протести срещу бездействието на БНБ могат да катализират възможно решение, финансистът каза, че ако започне изплащането на влоговете и успоредно с това се предоставя информация за текущото състояние и действията, които се предприемат, това ще успокои ситуацията.

Взимането на решение от БНБ за КТБ час по-скоро е в интерес и на вложителите, и на централната банка, заключи той.

Всичко по темата за КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Явно визираш моя коментар , но за съжаление няма как да спреш измамите в нито една сфера , включително и банковата . Навсякъде се лъже и *** , за това и има съд , но няма как да осъждаш за всичко държавата . Ако е така , то всяка баба излъгали я *** или друго лице станало жертва на престъпление , трябва първо да съди държавата , защото тя по някакъв начин е способствала да се случат престъпленията .На практика това няма как да стане. БНБ също съвсем спокойно може да бъде излъгана с фалшиви данни към нея , тя няма как да идва и да следи всеки кредит във всяка банка . Проблема идва в момента в който свършат парите или някой извика ,че царя е гол . Банката свали лихвите по депозити от 1 май и паричният поток от депозити към нея секна , ако ги беше задържала , още щеше да работи . Докато ти идват свежи пари непрекъснато , пирамидата си работи , но някои хора нещо объркаха нещата . Изпокараха се помежду си , и истина светна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
И напишете накрая кои са тези акционери които са готови да дадат пари , стига общи приказки . Ясно е ,че Цв В пари няма да даде , че той в последното увеличение на капитала е участвал с пари от депозитите на хората , които ловко е превъртял през няколко нива фирми, напълно незаконно За това има доста информация вече , дайте поименно останалите акционери които ще дадат пари . Досега няма и един да е заявил ,че ще даде и 100 лв , какво само си измисляте някакви неясни акционери . Сигурно не очаквате тези дето са си купили акции на борсата , сега да вземат и още пари да ви дадат. Те като са си купила акции , са очаквали да поскъпнат и да изкарат пари , не са ги взели за да ви дадат още сто пъти по толкова , за да спасяват на някой милионите . Ама поне поспрете с тези пишман експерти и пълните им измишльотини . Ако са ви такива експертите е чудно ,че въобще има банки в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
Какъв риск бе....защо са тогава БНБ, като всеки сам ще си носи риска?! Те отчети може и с "невидимо мастило" да са подавали, които след година да оставят само бели листи, ама къде е била БНБ, защо не е правила проверки на място!? Ами то по твоята логика, като ще се прави детайлен анализ и ще се държи затворена банката, за да сме сигурни какво става....дай за още по голяма сигурност да проверим всички банки, та да видим дали няма и още дупки да излезнат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Всеки може да си търси правата по частен път , но няма как реално да осъди държавата . Това се е частна банка и всеки си е поел риска с нея . Тя може да е подавала фалшиви отчети към БНБ за състоянието си и затова съответните лица ще си носят отговорността , но в никакъв случай държавата , колкото и да ви плаши някой с подобни неща . Каквото и да се прави с тази банка ,трябва първо да се узнае едно нещо със 100% сигурност . Колко са изгубените пари в нея , тоест колко са лошите кредити и кой ги е взел / кои лица стоят зад тях/. Докато не се знае това , всичко останало са пълни съчинения . Ако наистина има дупка над 2 милиарда , банката е фалирала . Нищо не може да се направи , никой външен няма да е луд за покрие подобни кражби на шепа тарикати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
И какво се оказва? В България държавните институции изпълняват "частни поръчки", който им се поставят като задачи от най-високо място. Два месеца и половина се разиграва абсурдният спектакъл за подготвяно убийство, което беше причина за нахълтването на джандари и цацари в набелязаната банка. Сега се говори за "изчезнали" документи от кредитни досиета, за унищожени документи с надпис "да не се предават" и пр. бабини диветини, които се приписват на служителите на банката. А всъщност документите са били изнесени от "органите". При което одит не може да се проведе и следва фалиране на КТБ. След което и дядо Боже няма да може да покаже истината. Само да напомня, че ЗАСЕГНАТИТЕ от атаката лица ще си търсят правата по съдебен ред, а държавата, т.е. НИЕ, ще плащаме огромни суми заради интересите на неясни субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
ОПА! Още един експерт :)Вече става смешно. Всички седят и дават акъл, а никой не ги пита :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още