fallback

Ненков: Здравната система не работи никак зле за парите, с които разполага

Качеството на услугите ще се подобри с увеличаване на здравната вноска, посочи здравният министър

16:45 | 23.08.14 г. 51

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве, заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред Дарик радио.

Според него качеството на предлаганата здравна помощ у нас ще се повишии с увеличаването на здравната вноска. „Безспорно хората ще подскочат, ако утре им кажем, че увеличаваме вноската, но откъде ще се вземат пари иначе“, попита министърът.

Системата обаче има нужда както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете, изтъкна министърът.

Той посочи още, че е нужно увеличаване на екипите в Спешната помощ. Един от проблемите в областта, според здравния министър, е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнема много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат. Но това по телефона е изключително трудно, без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш“, коментира Ненков

По думите му в центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой пациент е спешен, но оставеният на изчакване се чувства изоставен.

„Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", добави Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
fallback