IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър спря обществени поръчки за 29 млн. лв.

Открити са нарушения по търгове, обявени в последните дни на кабинета „Орешарски”

14:00 | 21.08.14 г. 4
Здравният министър спря обществени поръчки за 29 млн. лв.

Обществени поръчки на Министерството на здравеопазването (МЗ) за 29 милиона лева е спрял служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Това обяви той пред журналисти.

Спрените поръчки са общо четири и са стартирани от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева в последните дни от управлението на кабинета "Орешарски", уточни Ненков. По всички има множество жалби от участниците в търговете, каза още той. И увери, че парите няма да бъдат загубени. Част от тях МЗ ще пренасочи, но още се обмисля в кои направления.

Най-апетитната обществена поръчка е на стойност 12 милиона лева и е за изграждане на системата за електронно здравеопазване, каза министърът. Установеното нарушение по нея е, че не е добра техническата спецификация. Ненков каза, че електронното здравеопазване е много важен проект и затова трябва да се подходи прецизно. Той обеща, че поръчката ще бъде стартирана до няколко месеца.

Друга спряна обществена поръчка е за 5 милиона лева за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна помощ в провинцията. Проблемът при нея е, че тези центрове са разположени в общинските болници, а МЗ няма право да извършва ремонтни дейности в чужда собственост.

Търг за 4 милиона лева за санитарни автомобили също е спрян, както и поръчка за доставка на медицинско оборудване за спешни центрове за 8 милиона лева.

Министър Ненков съобщи и за друго нарушение по времето на Андреева – сключен договор между МЗ и фирма без проведена обществена поръчка. Става въпрос за доставка на оборудване за тестване на донорска кръв, но МЗ купувало само консумативите, заобикаляйки Закона за обществените поръчки. 

Служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков обяви и промените в спешната помощ в София, които планира да направи в рамките на мандата си. Ненков е разпоредил да отпадне системата на райониране, за да се избегне разкарването на пациенти с линейки из различните лечебни заведения. Пациентите вече ще се карат до най-близката болница, включително и до инвазивните кардиологии. На практика реформата вече е в сила, каза министърът.

Друго облекчение за спешните медици е, че ще има по-голяма координация между спешните екипи в линейките и болниците. Информацията ще се обновява на по-кратък период от време и медиците ще знаят къде е най-близката болница със свободни легла. Освен това спешните лекари вече само ще "доставят" пациентите в болницата, без да имат ангажимент да ги водят до рентген, скенер и т.н.

Ненков потвърди също, че нароченият за уволнение от бившия министър Андреева директор на спешния център в столицата Георги Гелев отново е на поста си. Още миналата седмица Ненков коментира, че „не вижда причина Гелев да не се върне, ако не поднови болничния си“.

Върнати са сменените от Андреева директори на три болници („Пирогов”, университетската болница в Плевен и СБАЛО в София, бел. ред.). Ненков ги е възстановил на постовете им, защото са били поставени политически лица от кабинета на Андреева.

Сменени са членове на бордове на директорите в общо девет болници.

Още не са приключили проверките в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов",  УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен и столичната СБАЛ по онкология, съобщи Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Отменят обществените поръчки, за да набутат техните си фирми. То е ясно, герберугите са пълни ***. Абе алоооу, оставете следващото правителство след изборите да прави промени. Стига с тия урвенски номера ала Костинброд, вече Трето издание. Щото първото беше за Магарето, дето избраха в чували, Второто беше разкрито още седмица преди скандала, но Роско и Райковчето се направиха на утрепани и ги спипаха по бели ***. И сега се пробутват приказки за печатане на бюлетините извън БНБ. Що бре калпазани? Какво ви пречи БНБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 9 години
стига реформи и "обществени поръчки"всички държавни поръчки само на държавни фирми..аман от "бизнесмени"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
IQ96
преди 9 години
А бе Бай Х ти не си много сигурен в това , нали? Без реформи, няма как да се оправим и едно лечебно заведение, не е само сгради и оборудване, ами и лекари (дето вече са на изчезване). Освен това министърът заяви, че не е съгласен лечебните заведения да са търговски дружества, което малко се различава от ***?!;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още