IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Ненков ще прави промени в бордове на болници

Служебният здравен министър отменя назначенията на Таня Андреева, направени в последния момент

14:54 | 14.08.14 г.
Министър Ненков ще прави промени в бордове на болници

И служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков ще сменя членове на бордове на директорите в няколко болници. Това става ясно от думите му в интервю за БНР.

Ненков планира да направи промените след сериозен анализ. „Промените, които смятам да направя в някои бордове на болници, са мое решение, но моето решение ще бъде изградено след наистина сериозен анализ на новите кандидати. Те няма да са нито партийни функционери, нито мои приятели, нито хора, които някой ми е казал да назнача. За това давам личната си дума“, заяви министърът.

По думите на Ненков член на борда на директорите на въпросните болница не може да е човек, който вече е извън системата на министерството.

„Нормално е един министър, като дойде, във възлови болници или в болници, в които предстои да бъдат инвестирани обществени пари, да сложи в борда на директорите човек, който може да бъде оперативен в МЗ. Човек, който може от първа ръка да информира министъра какво става с тези пари. Аз поне така бих направил. Министърът има право да го направи това и то не е никак лошо”, каза Ненков.

По думите му ще бъдат сменени хора, които са от бившия политически кабинет на Таня Андреева. Болниците, в които предстоят промени, са няколко.

„Трите болници, в които бяха сменени директори, („Пирогов”, университетската болница в Плевен и СБАЛО в София, бел. ред.) там са поставени политически лица от кабинета на д-р Андреева. В бургаската болница един от членовете на борда на директорите е от политическия кабинет на д-р Андреева", каза Ненков.

Резултати от проверките в големи болници се очакват до средата на следващия месец, обяви още министърът.

До средата на следващата седмица пък ще има информация от ревизията на наследството в Министерството на здравеопазването.

В момента най-сериозният проблем в системата на здравеопазването, с който Ненков се е сблъскал като министър, е че бюджетът на МЗ е намален. „Сега министерството трябва да съкрати финансирането основно за капиталови разходи на болниците. „Мислим с колегите експерти как точно да постъпим”, посочи той.

Екипът на Ненков ще се опита най-оптимално да запази парите по различни поръчки, които са правени в последния момент. Според него бързането е било причина да не бъдат особено прецизни изискванията към фирмите. „Предстоят ревизии на големи обществени поръчки, като част от тях наистина са правени в последната секунда. Назначенията по бордовете на болниците също ще бъдат гледани под лупа“, категоричен бе служебният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още