IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Има начин да се намалят течовете в здравеопазването

Трябва да се увеличи здравната осигуровка, смята здравният министър

10:02 | 21.08.14 г. 2
Ненков: Има начин да се намалят течовете в здравеопазването

Има нужда от повече пари в системата на здравеопазването, има начин и да се намалят течовете. Това коментира в интервю за в. „24 часа” служебният здравен министър Мирослав Ненков.

Според него трябва да се увеличи здравната осигуровка, „но хората няма да се съгласят". По негови думи експертите биха препоръчали „повече пари в системата и трябва да се намалят течовете". "Не можем да си нарисуваме пари - трябва да ги дадат потребителите на медицинска помощ. Всеки може да си изчисли годишния разход за здравно осигуряване и ще види, че не дава много”, посочва Ненков.

Той твърди, че има начин и да се "понамалят харчовете". „Системата е недофинансирана, с огромна нужда от средства. Няма как с толкова малко пари да се получи суперкачество като в Германия например. Ако германската система бъде поставена в българските финансови условия, не знам дали ще предложи по-добро качество от нашето”, коментира още служебният здравен министър.

По темата за бюджетите на болниците той каза, че въпросът е многопосочен. "Първо, касата се управлява от надзорен съвет и той решава какви условни ограничения да получават болниците. Намаленият бюджет за този месец означава, че надработеното ще бъде проверено и изплатено след два месеца”.

Ненков посочва обаче, че има информация, че много болници имат депозити в банки. "Отвратително е болниците да бъдат търговски дружества, но така е по закон. И ако една болница има милиони в банката, не разбирам защо се притеснява от намаления си бюджет”, заяви министърът. Той добави, че това със сигурност не е незаконно.

„Има обаче един особен привкус, тъй като болниците работят с обществени пари - вашите и моите вноски за здраве, с които трябва да се лекуват нуждаещите се в момента. И аз очаквам, когато внасям осигуровки, тези пари да отиват за здраве, а не да стоят в банки. Изразявам личното си отношение по този въпрос. Ако имам спестявания и ми орежат заплатата този месец, ще се справя някак и няма да правя проблем”, посочва министърът.

Според него хората оценяват качеството на здравеопазването по няколко парамедицински признака. „Много е важно да имат бърз достъп, както и първият контакт със системата да не е отблъскващ. Това е посока, в която може много ефективно да се работи. Има специални техники на общуване, по които може да се обучат колегите. Държанието помежду ни и с пациентите остава плод изцяло на домашното възпитание и на това как човек реагира на стрес. Под стрес по правило всеки става агресивен, а медицинската работа е такава, че колегите са хронично стресирани и имат огромно напрежение, което излиза по различен начин”.

По отношение на качеството на медицинската помощ той твърди, че тя трябва да се определя от експерти в медицината, а не от пациентите. "Контролният орган на качеството е Агенцията за медицински одит, която работи по сигнали и с планови проверки. Физическият им ресурс е твърде малък, за да работят пълноценно”, каза Ненков.

По думите му правилният начин държавата да поеме функцията си по конституционното право на всеки да има достъп до здравна помощ може да се осъществи чрез структури, които той условно нарича спешни центрове. Няма да е скъпо да се инвестира в нов строеж и ефективен транспорт. Целта е пациентът, който няма нужда от лечение в по-високо ниво болница, да получи необходимото на място, смята министърът.

Ненков си представя този вид медицинска помощ с дежурен екип, който няма да се занимава с транспорт. По-тежките случаи пък ще бъдат откарвани в болница. 

"Личната ми идея е тези структури да не зависят от клиничните пътеки, престоят на болните да не зависи от здравната каса, а да се финансират като спешната помощ и лекарите да си получават заплатите от Министерството на здравеопазването. Тогава никой няма да гони висока заетост на леглата, за да си изкарат заплатите. Това ще помогне да се намалят болничните легла в районите, където няма мощна болница. Предполага изземване на част от функциите на касата и част от нейния бюджет може да се прехвърли в МЗ за издръжка на тези центрове. Те могат да бъдат направени лесно веднага, но има проблем с издръжката им. Сега малки структури в опита си да оцелеят привличат пациенти, които нямат нужда от хоспитализации. Такъв е моделът и това е стъпка да се излезе от него", обяснява министърът.

Тези структури биха могли да заменят някои общински болници, продължава Ненков. Има силен натиск от Европа да се намалят болничните легла у нас и същевременно да има достъп до здравеопазване, а това да стане без много пари и без сътресения. "Значи ни трябва училище за магьосници - въпросът никак не е лесен за решаване. Подходът трябва да е много умен", посочва министърът.

Преструктурирането на здравеопазването изисква голям интелектуален потенциал. Правителство с голяма политическа подкрепа може да вземе решителни мерки по административен начин, смята той.

Ненков е силно "за" трети стълб в здравното осигуряване, ако той работи добре, става ясно от интервюто. "Това е като автокаското на колата - ако искаш, го правиш, но като падне градушката, има кой да оправи колата. На този етап вторият и третият стълб са много пожелателни у нас. Размножаването на здравната каса по силата на конкуренцията би подобрило контрола върху обществените разходи. Всяка генерална промяна в здравната политика трябва да се прави най-малкото с политическо съгласие. В плана за действие към здравната стратегия може би ще опитаме да съживим здравната карта", посочи Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Този разказвач на вицове, вместо да предлага увеличение на вноската, да вземе да каже какво стана със здравеопазването, след като вдигнаха вноската от 6% на 8% (реално с 1/3). Най-лесно е да се вдига вноската, само че тя и сега е достатъчно голяма. Запушете си дупките и почнете да плащате за всички ченгета и държавни хрантутници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Положението с бързата помощ е точно обратно ,не приемат пациенти и се чудят как да ги разкарат, било поради липса на консумативи, квалификация и отговорност ... Пристигнал в "Спешна помощ" ,го пращат при "JP" и т.н лекари се чудят защо тези навлеци идват при тях като си имат личен лекар ....Като им се обади някой по-телефона нещата се променят .За "Хипократова клетва "не знам дали са чували някога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още