fallback

Валентин Кънев: Европа е подготвена да реагира при газова криза

България обаче е силно зависима от руското синьо гориво, заяви експертът

09:19 | 28.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Западна Европа е подготвена за евентуалното спиране на транзита на газ през Украйна, заяви пред телевизия Bulgaria On Air председателят на Балканската черноморска газова и петролна асоциация Валентин Кънев. 

Според него Европа има резерви в газохранилищата и първоначално прекъсването на доставките няма да се усети. „Така е в Западна Европа, България обаче е силно зависима от руския газ, както и други страни“,  посочи Кънев.

Той допълни, че в голямата си част европейските страни са се подсигурили за спирането на газа. Затова в дългосрочна перспектива Старият континент може да се пренастрои към втечнен газ и увеличаване на доставките от Норвегия. Със сигурност европейският газов пазар може да издържи няколко месеца, през които да се реализират нови договори.

От газовата криза през 2009 г. досега и в България са предприети някои действия, каза още експертът. Разработен е механизъм, при който топлофикациите могат да превключат от газ на мазут, но това няма да е достатъчно, тъй като част от пазара няма да може да превключи на мазут и дизел.

Кънев отбеляза, че проектите за междусистемни газови връзки, чрез които България би могла да получава синьо гориво от съседите си, засега са приоритет по-скоро „на хартия“. 

Във връзка с диалога между Москва и Киев с участието на ЕС Валентин Кънев заяви, че без участието на Европа уравнението няма как да бъде решено.

„Именно участието на Евросъюза би могло да гарантира развитие на ситуацията без криза“, коментира той. По думите му като основен потребител на газ ЕС би могъл да постави някакви условия за рехабилитацията, поддържането или дори участие в газопреносната система на Украйна.

Козът на Европа е, че представлява едната част от пазара – тези, които потребяват газа, припомни експертът.

Във връзка с „Южен поток“  Кънев заяви, че проектът трябва да бъде съобразен с третия енергиен пакет на ЕС. Най-важната част от него предвижда отделяне на доставчиците на ток и газ от операторите на съответните мрежи, гарантиране на независимостта на националните енергийни регулатори и предоставяне на повече права на потребителите.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
fallback