IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жекова: Няма разрешение за добив на нефт и природен газ в района на Добрич

Екоминистерството е одобрило единствено работна програма на компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, заяви екоминистърът

16:39 | 03.09.14 г.
Жекова: Няма разрешение за добив на нефт и природен газ в района на Добрич

Компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, която получи от екоминистерството одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа, още не е заявила дали ще използва ковенционални или неконвенционални методи. Това стана ясно от брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на който служебният министър Светлана Жекова даде разяснения за издаденото разрешително.

Жекова каза, че още през 2000 г. е започнало изпълнението на проект за търсене и проучване на конвенционален газ в региона. През 2008 г. се установява, че там има залежи от природен газ, а през 2010 г. МС взема решение да се възложи и да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване. Този договор е сключен през април 2014 г. между „Парк Плейс Енерджи Корп“ и Министерството на икономиката.

Към момента разрешение за търсене и проучване няма, категорична бе Жекова. За да се стигне до него, има процедура, която е относително дълга. Един от нейните етапи включва съгласуване с МОСВ на работен план. За да одобри работния план, екоминистерството е поставило определени  условия, при които работата да продължи. по думите на министъра това са ограничителни условия и рамки.

„Всяко следващо действие на компанията ще бъде подлагано на оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост“, обеща тя и заяви, че в работния план за 2014 г. не се предвиждат нови сондажи.

От думите й стана ясно, че засега компанията не е заявила конкретни методи и технологии за добив, а това предстои да се уточнява. Ако има проект за сондаж, той ще бъде подложен на ОВОС.

"На етап работна програма не се говори за методи", каза Жекова в отговор на вопрос дали ще се използват конвенционални или неконвенционални методи.

„Тук не се говори за въглищен газ“, допълни тя.

„Проектът е за търсене и проучване на природен газ, изобщо не става въпрос за неконвенционални методи. Ако след това бъдем уведомени за нещо по-различно, ще трябва да реагираме“, каза министърът.

Тя декларира, че няма да бъде използвана технология, която да е рискова за водите на Добруджа и припомни мораториума от 2012 г., с който фракингът бе забранен.

„Когато стигнем дотам, да оценяваме конкретната технология, всеки уважаващ себе си инвеститор ще е запознат с българското законодателство“, смята министърът.

На въпрос кога ще бъде уточнена технологията тя отговори: „Не сме на този етап“.

Експерт от министерството разясни, че по програмата на компанията на четвъртата или петата година от проучването ще се извършат сондажните дейности.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум също коментира проекта. Той заяви, че при конкретния проект не става въпрос за добив на въглищен газ. „Проучванията са само за природен газ и нефт с конвенционални методи“, каза той.

Той отбеляза, че в района са направени над 1000 сондажа и ако се спазват добрите практики, няма риск от замърсяване на водите на Добруджа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още