IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветеринари искат оставки в Агенцията по храните

Специалистите настояват ветеринарно-медицинската служба да мине на пряко подчинение на агроминистерството

11:06 | 04.09.14 г.
Ветеринари искат оставки в Агенцията по храните

Да бъде потърсена отговорност от Агенцията по храните (БАБХ) за недостатъчно бързото противодействие на болестта „Син език“ по селскостопанските животни - за това настояват от Българския ветеринарен съюз, който днес организира национален протест срещу политиката на БАБХ.

Искаме МС да потърси най-строга отговорност на съответните длъжностни лица в Министерството на земеделието и в Агенцията и тези хора да бъдат отстранени, заяви пред БНР д-р Мирослав Първанов.

Той отбеляза, че това е четвърти национален протест в рамките на 2-3 години и този път той ще бъде пред сградата на БАБХ. „Защото в тази сграда се намират основните виновници за неадекватните мерки и за кризата, в която се намираме“, смята той.

Според ветеринарите вземането на кръвни проби за „Син език“ и обявяването на резултатите е много мудно. Това обяснява мащаба на бедствието. Първанов заяви, че официално обявения брой заразени животни -  около 3-4 хиляди, са само в областите Хасково, Кърджали и Смолян.

По думите му реално са заболели 15-20 хиляди животни. Половината от тях не са маркирани. „Нямам представа как държавата ще обезщети стопаните, където не е диагностицирано заболяването“, заяви той. 

Ветеринарният лекар предупреди, че в момента при животните се разпространява заболяване от типа на туберкулозата. „Чиновниците укриват информация и месо от заразени животни има на пазара. Чиновниците си признаха и днес има вече изклани над 300 крави“, каза още той. 

Ветеринарно-медицинската служба трябва да премине на пряко подчинение на Министерството на земеделието, предлагат от Българския ветеринарен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още