IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 млн. лева е дефицитът в бюджета на Министерство на земеделието

Има недостиг и при националните доплащания в различните сектори

15:12 | 03.09.14 г.
60 млн. лева е дефицитът в бюджета на Министерство на земеделието

Текущият дефицит в бюджета на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) е 60 млн. лева, обяви земеделският министър Васил Грудев след заседанието на кабинета.

Тези пари не касаят бюджета, необходим за извършване на политиките в сектор "Земеделие", сред които националните доплащания, уточни министърът.

Той каза, че МЗХ е сключвало редица споразумения с всеки от отделните браншове през последната година и общата сума на поетия ангажимент е 365 млн. лв. - за национални доплащания в различните сектори при заложена сума за това в бюджета от 260 млн. лева.

„Получава се една шизофрения от това как подписваме задължения с отделните сектори“, изтъкна той.

На редовно заседание днес правителството одобри и допълнителни разходи от близо 1,9 млн. лв. за ограничаване и ликвидиране на болестта „син език” на територията на 22 области.

Грудев заяви, че кабинетът ще обезщети животновъдите и няма да ги изостави в тази ситуация. По думите му повсеместна ваксинация ще се извършва след края на зимния период, защото частична в момента не е препоръчителна.

До момента умрелите животни са 6500, най-вече овце. Министърът индиректно обвини предишните управляващи, че не са взели мерки навреме.

Към днешна дата рискът от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е от 78 млн. евро към края на годината, каза още агроминистърът.

По казуса с неизплатените заплати на служителите в „Напоителни системи“ Грудев уточни, че те не са получавали заплати от юни тази година въпреки поетите ангажименти от предишните управляващи към тях. Той обеща да намери ресурс поне за изплащането на забавените възнаграждения в рамките на следващия месец. По думите му за покриването на дължимите заплати са необходими около 3,5 млн. лв.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още