IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на ПИБ

Банката е системно важна за България, а правителството може да й осигури помощ, ако възникне необходимост, посочва кредитната агенция

16:42 | 08.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на ПИБ

Международната агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) от ВВ- с негативна перспектива, предава Ройтерс.

Според компанията ПИБ е „системно важна банка за България, а правителството може да й осигури помощ, ако възникне необходимост“.

„Това се видя през юни 2014 г., когато българските власти предоставиха извънредна ликвидна подкрепа на ПИБ след значителния отлив на депозити от банката“, гласи становището на институцията за присъждане на кредитен рейтинг.

От Fitch определят склонността на българските власти за предоставяне на извънредна подкрепа на ПИБ като „умерено силна“ поради системното й значение и по-специално - по отношение на нейния финансов профил, който се формира почти изцяло от депозити на клиенти.

Към края на юни ПИБ е третата по големина банка в България и втора по размер на привлечените средства. За първото полугодие нетната печалба на кредитора е почти без изменение, понижавайки се с минималните 0,11% на годишна база до 22,306 млн. лв.

Активите се покачват с близо 27 на сто до 8,838 млрд. лв. Нетният лихвен доход се покачва с 64% за година до 119,024 млн. лв.

Според Fitch „слабостите в корпоративното управление на банката могат да предизвикат по-голяма несигурност сред властите и тяхната готовност за оказване на подкрепа за банката при определени обстоятелства, включително осигуряване на капиталова подкрепа при необходимост“.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Негативната перспектива отразява възгледа на Fitch, че в Европейския съюз е налице ясно намерение за намаляване на косвената държавна подкрепа за банките. Това се вижда от редицата законодателни, регулаторни и политически инициативи особено по отношение на Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки и Единния оздравителен механизъм (SRM), касаещи трезорите в еврозоната. Като член на ЕС България ще се придържа към Директивата.

Служебният финансов министър Румен Порожанов увери, че ПИБ е внесла план за преструктуриране след предоставената ликвидна подкрепа. Срокът за връщането на помощта, съгласно плана, одитиран от Българска народна банка, е 18 месеца.

Към 16 часа акциите на ПИБ на борсата поевтиняват с 4,29% до 3,034 лв. за брой. От началото на годината те са поскъпнали с 24,86%, с което капитализацията на банката възлиза на 333,74 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
При високият % лоши кредити които отчита БНБ .... последните години (стабилно над 20%), понятието "стабилна" баМка придобива друг, различен смисъл !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Къде съм казвал, че съм за по малко държава? Аз лично смятам че има дейности с които е по добре да се занимава държавата. Пример за подобни дейности е управлението на системните рискове! БНБ официално обяви, че КТБ е стабилна, което означава, че при bank run е логично държавата да предостави ликвидност на банката, защото тази ликвидност ще бъде върната от стабилната банка и по този начин няма да се достигне до системен риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Ти не беше ли за по-малко държава? Каква помощ очакваш? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
mailoff
преди 9 години
Първо, държавата не е дойна крава.Второ, КТБ сама си поиска надзор.Трето, нещата в КТБ се крепяха на ръба години наред.Четвърто, има разлика между ликвидна криза и криминална атака, а в двете банки случаите са различни.И пето, и не на последно място - държавата сме всички ние :)A и освен това, обикновено ликвидните помощи са от 3 до 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Могат да и помогнат, но могат и да не и помогнат! Примерът с КТБ показва, че държавата помага само на този, на който иска да помогне. Общо взето гаранция Франция..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още