IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кехайов: Изразходването на парите за здраве е основният проблем в сектора

Има спешна нужда от намирането на адекватни и екипни решения на проблемите в здравеопазването, според бившия председател на Лекарския съюз

09:12 | 09.09.14 г.
Кехайов: Изразходването на парите за здраве е основният проблем в сектора

Изразходването на средствата за здравеопазване е основният проблем на сектора. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият председател на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов.

Според него днес повече от всякога се нуждаем от обективен и критичен анализ на здравеопазването. По думите му проблемите в здравната система са най-сериозните в обществото, а заради това, че са отлагани, вече има спешна нужда от намирането на адекватни и екипни решения.

Кехайов изтъкна институционалните проблеми в сектора – на ниво Министерство, Здравна каса, както и при съсловните организации, които също участват в процеса по договаряне на услугите в здравеопазването.

"Приемам за престъпно действието и бездействието през 2010 г. на сегашния председател на Лекарския съюз, който подписа средствата за здравно осигяване да се прехвърлят в общите средства на държавата. Недопустимо е представител на съсловна органиация да подпише такъв акт" посочи Кехайов.

Той допълни, че след изчерпването на сегашния здравно-осигурителен модел се нуждаем от обществен консенсус за реформирането на цялата система.

Здравеопазването не се разглежда като цялостен организъм, който има нужда от оздравяване, коментира Кехайов и допълни, че е необходимо спешно да се изясни механизма за финансирането на участниците в здравната система, както и да се работи за нейното преструктуриране, като се подходи не формално, а експертно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още