IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новото ръководство на ДКЕВР търси помощ от ЕК за дългосрочните договори

Инвеститорите имат желание отново да преговарят с НЕК, но като равнопоставени страни

14:01 | 17.09.14 г.
И новото ръководство на ДКЕВР търси помощ от ЕК за дългосрочните договори

Дългосрочните договори на така наречените „американски“ централи – AES ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и КонтурГлобал ТЕЦ „Марица Изток“ 3 и ВЕИ-централите, са „железни от правна гледна точка“ и затова и новият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще търси помощ от Европейската комисия (ЕК) по отношение на тях.

Това стана ясно от първия официален брифинг на новия председател на комисията Светла Тодорова.

Пред журналисти тя уточни, че макар и да има подобни казуси с дългосрочни договори и в други европейски държави, решенията по тях са различни. По тази причина трябва да изчакаме конкретно изявление от страна на Брюксел.

Според новия председател на енергийния регулатор инвеститорите имат желание отново да преговарят с НЕК, но като равнопоставени страни.

Досегашните директиви, спускани от предишното ръководство на комисията, са предвиждали задължително намаление на изкупните цени, което е отблъснало инвеститорите, смята още тя.

По отношение на ВЕИ-сектора пък много от решенията, които са взимали предшествениците на Тодорова, са били обявявани от съда за незаконни. В момента тече проверка на сектора, започната още от предишния председател Боян Боев. Почти са готови междинните доклади и вероятно изводите от тях ще бъдат използвани за взимането на конкретни решения, стана ясно още от думите на Тодорова.

Сред приоритетите в работата на новия председател на комисията са и дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК). Регулаторът прави собствена оценка на финансовото състояние на държавната компания, защото получава разнопосочна информация. Причината е липсата на регулаторно счетоводство и на неясния микс от разходите и приходите  на компанията. До края на месеца ще има ясни данни за дефицита в компанията, очаква още Светла Тодорова.

Тя посочи още, че срещу комисията се водят „хиляди дела“ и това обременява правния отдел на ДКЕВР. В резултат намалява и капацитета на комисията и качеството на работата спада.

Новият председател на регулатора не очаква да изпълни докрай мандата си, който е едногодишен. Според нея трябва да бъдат направени законови промени и за избора на членове на ДКЕВР. Най-добрата практика ще е съставът на комисията да се избира или от Народното събрание, или на квотен принцип от институциите, а не както е сега – с решение на Министерския съвет.

Тодорова допълни, че според нея не трябва да има избиран председател, а всички членове на ротационен принцип да заемат тази длъжност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още