IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Спиране на газовите доставки ще изложи страната ни на огромен риск

Водят се разговори за осигуряване на реверсивен поток през газовата връзка с Гърция и за преминаване на топлофикациите към мазут

15:52 | 18.09.14 г. 4
Щонов: Спиране на газовите доставки ще изложи страната ни на огромен риск

Евентуално намаляване или спиране на доставките на газ от Русия, особено за зимния период, ще изложи страната ни на огромен риск. Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по Българското национално радио.

Той посочи, че заплахата от недостиг на газ за зимния период е сериозен проблем за България, тъй като страната ни е зависима над 90% от доставките на газ от Русия.

„Над 90% от доставките на газ идват от Русия и едно евентуално намаляване на доставките и спиране на доставките, особено за зимния период, ще изложи страната ни на огромен риск“, коментира енергийният министър.

Този риск може да бъде покрит и служебният кабинет е предприел мерки за гарантиране на необходимите количества природен газ, посочи министърът.

По думите му нагнетените 430 млн. куб. м. газ в хранилището в Чирен са достатъчни за период от около 120 дни. Поради технически ограничения обаче от газовото хранилище могат да се черпят по около 4 млн. куб. м. на ден, а в зимните дни потреблението в страната достига до 10-11 млн. куб. м.

„Проблемът при находището е, че то може да се пълни с определена скорост и може да се изпразва с определена скорост. Това е техническо ограничение. Максималната скорост, с която може да се изпразва то, е 4 млн. куб. метра газ на ден“, уточни Щонов.

Той посочи, че се водят разговори с Гърция за получаване на природен газ от терминала Ревитуса до Атина и за осигуряване на реверсивен поток през съществуващата газова връзка с Гърция. Щонов уточни, че останалата част от дефицита на газ може да се покрие чрез преминаване на всички големи топлофикационни централи към мазут при евентуална криза.

„Свикан бе кризисният щаб преди два дни и бяха обсъдени мерки, набелязан бе план и всяка топлофикация ще рапортува за готовността си да премине от газ на мазут“, каза енергийният министър.

„Въпреки това ще се наложат известни ограничения в потреблението за бизнеса, допълни той. Кризата не е безпроблемна или лесноспасяема“, коментира Щонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
888
преди 9 години
Споко, още е лято !Какво толкова сте се разбързали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
888
преди 9 години
Споко, още е лято !Какво толкова сте се разбързали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
А мазутът не е ли и той от омразната руска рафинерия? Тука немаше ли мощни капиталистически гласове да я затворим и нея? Призовавам да ударим балтията и на Лукойл Нефтохим! Като ще е, да е! Бахмааму!Сега е моментът всички, дето от години пълнят тук форума с драйфните си срещу руските доставки на газ и нефт, да въздъхнат с облекчение! Мечтата им се сбъдна! Америка победи *** и България е вече свободна страна! Доставките на демократични нефт и газ от пи^чка си майна нека да започнат СЕГА!Емзетче, Фоньо, Гоше Шум, Абдулчо - къде сте? Вашият час настъпи! Напълнете България с алтернативите си, или.... занемейте завинаги! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
А нима не българските правителства подкрепят тези които ни готвят зимата газовата криза.Кой външен министър веднага след въоражения преврат посети Киев-българският!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още