IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центровете ни за бежанци ще са пълни до края на 2014 г.

Заради липса на мотивация те не търсят работа

14:15 | 29.09.14 г.
<p>
	Малък брой бежанци, получили статут в България, търсят работа чрез бюрата по труда. <em>Снимка: БТА</em></p>

Малък брой бежанци, получили статут в България, търсят работа чрез бюрата по труда. Снимка: БТА

Нова по-голяма бежанска вълна се наблюдава в България, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов на пресконференция за проблемите на търсещите подкрепа у нас.

Ако притокът продължи с тези темпове, до края на годината може да бъдат запълнени всички места в центровете, допълни той.

По думите му броят на бежанците, които се приемат в териториалните центрове през последните месеци у нас, е нараснал значително. "Ако през юни са били 645 души месечно, през септември до този момент са регистрирани 1088, като има още около 100, които все още не са вписани", посочи експертът, цитиран от БТА.

В момента в центровете има над 6000 места, докато миналата година са били 1130. Макар да има повече места за настаняване, балансът в центровете е нарушен, защото броят на тези, които влизат в тях, е много по-голям и разликата е поне 1000 души, обясни Върбанов. Според справка на Агенцията най-много са бежанците в Харманли - 893, най-малко в село Баня – 43.

Експертът припомни, че много бежанци приемат България за транзитна страна, за да отидат в Западна Европа. Според него проблем е и това, че след като получат статут, бежанците няма къде да отидат и по-голямата част от тях желаят да останат в центровете. В момента само 350 бежанци у нас са със статут, посочи той.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов посочи, че към момента 36 са лицата със статут на бежанец и хуманитарен статут, които са регистрирани в бюрата по труда. От началото на годината на 48 души е съдействано да започнат работа като помощен персонал в интеграционните центрове в цялата страна, а 12 – в шивашко предприятие в Гоце Делчев.

Според Ангелов сред обективните фактори за малкия брой търсещи работа у нас бежанци е слабото познаване български език и документни проблеми, а субективният - мотивацията.

По-големият процент от лицата, с които сме имали директен контакт, не са мотивирани или изцяло нямат желание да започнат работа в България, посочи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още