IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест срещу поскъпването на тока съпровожда заседанието на ДКЕВР

Представители на БСП – София внесоха декларация в Министерския съвет срещу поскъпването на тока

12:58 | 30.09.14 г. 4
<p>
	Недоволни граждани протестират срещу очакваното поскъпкване на електроенергията. <em>Снимка: БТА</em></p>

Недоволни граждани протестират срещу очакваното поскъпкване на електроенергията. Снимка: БТА

Протестиращи срещу поскъпването на тока с 10% от 1 октомври блокираха движението пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на бул. „Дондуков”, съобщи агенция "Фокус". Днес ДКЕВР приема на закрито заседание окончателното решение за поскъпването на тока. Очаква се повишението да е с около 10%.

Първоначално събралите се пред сградата на Комисията се определиха като граждани, непринадлежащи към нито една политическа партия. Те се обявиха против повишаването на цената на електроенергията, защото смятат, че данъкоплатецът не трябва да плаща за чужди грешки. Според тях политиците трябва да понесат своята отговорност. 

Малко по-късно стотина привърженици на БСП – София също протестираха, начело с водача на листата на БСП в 23 МИР София Жельо Бойчев и председателя на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов.

Според Бойчев има различни начини за премахване на дефицитите в енергийния сектор във времето и този начин не е свързан с рязкото поскъпване на тока. Паргов каза, че решението за увеличението на цената на тока преди 5 октомври обслужва политически интереси и че ДКЕВР и служебното правителство са много удобни за някой, който се готви да дойде на власт.

По-късно протестиращите социалисти се преместиха пред сградата на Министерски съвет с искания за оставка на правителството на Близнашки. След това представители на БСП – София внесоха декларация в МС срещу поскъпването на тока, но не успяха да я връчат лично на премиера, както настояваха.

В крайна сметка агенциите съобщават за съвсем малка група протестиращи, които твърдят, че не са партийно обвързани, и стотина недоволни социалисти.

На 1 октомври пък се очаква коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ също да организира протест пред ДКЕВР, информира още „Фокус“. Цитира се съобщение на коалицията, според което цената на тока трябва да се вдига едва след изготвянето на пълен одит в енергетиката, извършен от компетентни органи с участието на обществени организации и сдружения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Дудев коментира и организирания за днес митинг на БСП срещу увеличението на тока. Това е все едно Вальо Златев да организира протест против цената на горивата абсолютно лицемерие и наглост. Ние страним от всякакви политически партии и опитите на политици предизборно да влязат в новините, допълни той. https://***.facebook.com/groups/10150108758025384/?fref=nf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ПИЧ
преди 9 години
Протестиращи ***.Вместо да протестират, да помислят как да намалят потреблението на ел.енергия и ще си решат въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
"искания за оставка на правителството на Близнашки" .... Това е като гр. транспорт да е безплатен, но ти да се возиш ГРАТИС !Абсурдистан !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още