IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти препоръчват приемането на ясен план за реформи в енергетиката

Решенията трябва да са само експертни, защото докато политиците се месят, нещата ще стават по-зле, счита Атанас Тасев

09:19 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерти препоръчват приемането на ясен план за реформи в енергетиката

Енергийният регулатор да обяви конкретните стъпки за реформи в енергетиката и да се подготви тригодишен план за плавен преход, за да се подготвят държавата и обществото за промените. Това препоръча енергийният експерт Атанас Тасев в сутрешния блок на БНТ.

Той подчерта, че е необходимо засилването на социалната система с цел подпомагане на енергийно бедните домакинства заради ръстовете на цената на тока и предупреди, че вероятно такива ще има и през следващите тримесечия.

Припомняме, че след двудневно заседание вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) окончателно определи, че електричеството поскъпва от 1 октомври със средно почти 10 на сто. Председателят на комисията Светла Тодорова изтъкна преди няколко дни, че има предпоставки за вдигане на цената на тока и с 50 на сто.

Увеличението трябва да е по-голямо – около 20%, но то да е съпроводено с преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ), чиито баланси са нарушени заради “вавилонски проекти”, коментира от своя страна икономистът Красен Станчев. 

Тасев коментира, че има “голяма степен на яснота защо нещата в енергетиката стоят така”. По думите му в последните години, в условията на криза, се е получил конфликт между политиката за доходите и ценообразуването. “В условията на криза нито едно правителство не успя да реши първия въпрос и се съсредоточихме върху цената на електроенергията”, посочи той и подчерта, че вече трябва да се взимат правилни решения за сектора.

Експертът изтъкна, че всяка година се натрупва системен дефицит от около 900 млн. лева и ако той не бъде ликвидиран, ще достигне 13,5 млрд. лева и “някой трябва да плати тази сметка”.

С 10-те процента ръст на цената на тока официално се махат 200 млн. лева от дефицита, обясни тасев. “Остават 700 млн. лева и ако те останат, догодина ще бъдат 1,4 млрд. лева”, коментира той.

“Изправени сме пред тежко предизвикателство, трябва така да се направи, че да стане по-безболезнено”, заключи Тасев и подчерта, че решенията оттук нататък трябва да са експертни, а не политически, защото “докато политиците се месят, нещата ще стават по-зле”.

Красен Станчев допълни, че заради опитите за социална политика чрез цената на микса средният потребител или бедният потребител финансират относително богатия потребител и ДКЕВР вече не може да чака, защото системата работи неефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още