IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кого ще подкрепя в Народното събрание?

Партийни функционери обясняват с кого и как ще се коалират в коментари за медиите

10:43 | 07.10.14 г. 4
Кой кого ще подкрепя в Народното събрание?

„Няма да зависим от Реформаторския блок, а ще направим широко парламентарно мнозинство, за да няма поставяне на условия, които са нелогични и невъзможни“ - така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори на поставеното от реформаторите условие пред bTV.

Той заяви категорично, че партията се съобразява с волята на над 1 млн. гласоподаватели и затова Бойко Борисов е кандидатът за премиер. До консумиране на управленския мандат обаче ще се стигне след консултации с всички парламентарно представени партии за различни секторни политики. Цветанов очаква след разговорите да има или публично коалиционно споразумение, или поне ясно заявен ангажимент за парламентарна подкрепа на определени политики. „Искаме да сменим хаоса с отговорност”, подчерта той.

Цветанов направи комплимент на Патриотичния фронт, като заяви, че те „се държат най-национално отговорно, защото ще говорят с всички” и ще подкрепят това, което е важно за страната.

В същото време във връзка с критични изказвания на Радан Кънев той коментира, че все още не се знае кой ще бъде лидер на Реформаторския блок, т.е. с кого ГЕРБ ще преговаря.

Цветанов беше категоричен, че коалиции с БСП и ДПС не са възможни и ако предложената структура на Министерски съвет бъде подкрепена в пленарна зала само от Движението за права и свободи, на следващия ден Бойко Борисов ще си подаде оставката като премиер.

В задочния диалог днес се включи и лидерът на ББЦ Николай Бареков, който смята, че ГЕРБ трябва да направи правителство, защото спечели най-много на изборите. „Бойко Борисов няма да стане премиер с моя глас", предупреди обаче той по Нова телевизия.

"Борисов като е премиер, та какво? Това ли е най-важният въпрос в държавата? Нито аз, нито г-н Борисов получихме достатъчна подкрепа за премиер“, коментира Бареков.

Според него 43-то Народно събрание трябва да оцелее и първо трябва да се определят приоритетите му и да се реши коя партия ще си оползотвори мандата. „Ние сме категорични, че това трябва да е ГЕРБ. Те трябва да си направят програмата, да се реши кой ще оглави НС, кои ще бъдат министри и кой ще е премиер и след това да се реши кои партии ще подкрепят това правителство", заяви Бареков.

От Патриотичен фронт НФСБ – ВМРО се обявиха за програмно управление. Коалицията ще уважи правото на партията, която поеме мандата, да определи министър-председател, заяви пред БНТ Поли Карастоянова.

“Ние сме консенсусна коалиция, която поставя интересите на България над всичко и в този смисъл търсенето на национален консенсус и обединението зад много ясна програма за управление е визитката, с която влизаме в 43-то Народно събрание“, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Следва увеличение на тока с 50% и разграбване на активите на КТБ. Вместо в СЦЗ, Бандата голи глави пак се намести във властта, с благословията на 15% от изпосталялото във всяко едно отношение население на територията. За държава и държавност вече е неуместно да се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 2
Setver
преди 9 години
ББ ще е премиер, спор няма. ДПС вече декларира, че ще подкрепя, дори и да не участва пряко в кабинета. Някои от дребните и те ще подкрепят дори и без да имат нищо насреща, защото знаят че следващия път няма да са вътре и затова ще се натискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 9
dakl
преди 9 години
Коалиционно равителство е обективно изключено и просто невъзможно , защото е невъзможно нарцисът ББ да не е лидер ,поне в собствените си очи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
"Кой кого ще подкрепя в Народното събрание?"Всички ще подкрепят увеличаване на автомобилния парк на НС и субсидиите за партиите. Няколко лемура най-сетне си осигуриха държавна издръжка и сега единствено им остава да подкрепят статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още