IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кого ще подкрепя в Народното събрание?

Партийни функционери обясняват с кого и как ще се коалират в коментари за медиите

10:43 | 07.10.14 г. 4
Кой кого ще подкрепя в Народното събрание?

Ще бъде ли сформирано правителство на малцинството след вота на 5 октомври или все пак част от осемте партии, които влязоха в парламента, ще се разберат за коалиционно управление? Още в изборната нощ партийните лидери започнаха да поставят условия на ГЕРБ, като искането на реформаторите Бойко Борисов да не е премиер блокира преговорите между двете партии. Засега социалистите дават заявки, че ще са опозиция, но партиите с по-ниски проценти са готови да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Днес партийните функционери обясняват с кого и как ще се коалират единствено в интервюта за медиите въпреки подозренията на анализатори, че всъщност разговорите между различните партии вече са започнали.

ГЕРБ ще проведе консултации с всички парламентарно представени партии по реда на големината на техните парламентарни групи, заяви Цецка Цачева, която води листата на ГЕРБ в Плевен, пред Нова телевизия.

От думите й става ясно, че ГЕРБ имат резерви към преговорите с Реформаторския блок, тъй като реформаторите поставиха условието да подкрепят кабинет на ГЕРБ, ако лидерът Бойко Борисов не е премиер. „Това е арогантно“, заяви Цачева, която беше категорична, че партията й не отстъпва и ще настоява докрай Борисов да е министър-председател.

„Беше по-логично и разумно да започнем преговорите с политическата сила, с която сме най-близо в център-дясното пространство, но това няма да се случи заради тяхното изключително и непремерено говорене спрямо начина, по който следва да се ситуират политиките занапред”, каза още Цачева.

Ако се стигне до сформирането на правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа, това би било успех, но това е много трудно да се постигне, отчете Цачева. Тя настоя, че трябва да бъде постигнато съгласие за политики, а не за личности.

Тя не отрече възможността ГЕРБ да си партнира с Коалиция АБВ по повод заявката на Георги Първанов вчера, че очаква покана за преговори.

„Първо ще водим разговори и ако нямаме големи различия, можем да дадем подкрепа, но имаме условия“, потвърди днес пред Нова телевизия кметът на Перник и водач на листата на АБВ в миньорския град Росица Янакиева.

Запитана какво мислят АБВ за кабинет на ГЕРБ с премиер Борисов, тя отговори, че АБВ ще гласуват само за политики.

„Четири – пет неща са много важни и са спешни. Трябва да приемем актуализацията на бюджета и новия бюджет, трябва да сложим ред в енергетиката”, добави тя.

„Трябва да се постигне споразумение по ключовите за България проблеми, по които да работи силно правителство“, заяви от своя страна Мартин Димитров от Реформаторския блок пред БНР.

Той коментира разнопосочните сигнали, които идват от реформаторите по отношение на предстоящите преговори за съставяне на правителство.

„Най-важният акцент трябва да бъде акцентът за реформи и стабилизиране на България. В момента сме в много трудно положение, имаме банка под особен надзор, бюджет, пробит от грешките на правителството на Орешарски. Тези въпроси трябва спешно да бъдат решени. Третият въпрос, който хората навсякъде поставят, е високата безработица и ниските заплати“, посочи той.

„Всички тези теми изискват силно правителство, което да бъде реформаторско с ясна програма и да има разписано споразумение. Според мен разговорът трябва да бъде насочен в тази посока – мерките за КТБ, пълна публичност за "Южен поток", даде пример той.

Мартин Димитров е категоричен, че няма да има разцепление в Реформаторския блок заради различия по въпроса за сформирането на ново правителство.

„Нужна е и стабилна консенсусна политическа фигура за министър-председател“, така Петър Москов от реформаторите коментира пред БНТ ултиматума, който коалицията постави на Борисов. Според него е нужно да се сформира преходно програмно правителство, но то няма да може да стъпи на дясна идеологическа основа изцяло.

Последна актуализация: 12:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Следва увеличение на тока с 50% и разграбване на активите на КТБ. Вместо в СЦЗ, Бандата голи глави пак се намести във властта, с благословията на 15% от изпосталялото във всяко едно отношение население на територията. За държава и държавност вече е неуместно да се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 2
Setver
преди 9 години
ББ ще е премиер, спор няма. ДПС вече декларира, че ще подкрепя, дори и да не участва пряко в кабинета. Някои от дребните и те ще подкрепят дори и без да имат нищо насреща, защото знаят че следващия път няма да са вътре и затова ще се натискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 9
dakl
преди 9 години
Коалиционно равителство е обективно изключено и просто невъзможно , защото е невъзможно нарцисът ББ да не е лидер ,поне в собствените си очи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
"Кой кого ще подкрепя в Народното събрание?"Всички ще подкрепят увеличаване на автомобилния парк на НС и субсидиите за партиите. Няколко лемура най-сетне си осигуриха държавна издръжка и сега единствено им остава да подкрепят статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още