IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Осемте" в очакване на преговори

От приключването на изборния ден досега партиите, които влизат в НС, не са дали ясни отговори за състава на нов кабинет

16:32 | 06.10.14 г.
"Осемте" в очакване на преговори

Може ли да бъде сформирано работещо правителство след резултатите от последните избори и от кои партии. От приключването на изборния ден досега политиците не са дали ясни отговори на въпроса.

ГЕРБ ще търси правителство с премиер Бойко Борисов. А при сегашните обстоятелства БСП не вижда възможност за участие под каквато и да е форма в управлението. Лидерите на Патриотичния фронт, ББЦ и АБВ като цяло коментират ситуацията предпазливо в очакване евентуално да бъдат поканени в бъдеща коалиция. За ДПС са важни политиките, които трябва да бъдат заложени като основен приоритет, а за Реформаторския блок изходът от кризата минава през съгласие около кратък мандат. Според Волен Сидеров ГЕРБ се готви да управлява заедно с ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а може би и с ББЦ. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров каза, че вече има задкулисни договорки между политическите сили.

От Патриотичния фронт обявиха, че кабинетът трябва да бъде съставен не от политически лица, а от експерти. „Трябва ни правителство на националното спасение“, заяви Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО-БНД, цитиран от БТА.

Каракачанов настоява първо да бъде написана програма, около която формациите да се обединят, а след това да се решава кой ще е премиер и кои ще са министрите. Участието във властта не е самоцел за коалицията, която не се притеснява от нови избори, изтъква той. По думите му при гласуването на кабинета Патриотичният фронт няма да бъде "нито златен, нито сребърен, нито среден пръст".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че коалицията ще организира срещи с партиите, влезли в парламента.

Според него трябва да се промени гласуването в Турция - то да е само в посолствата и в консулствата. От Патриотичния фронт се обявиха за въвеждане на задължителното гласуване като мярка срещу купения вот и се заканиха да изолират ДПС с всички възможни конституционни средства.

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков вече не настоява да е премиер, но постави условие за правителство без участието на лидери на партии, в това число и Бойко Борисов. Правителство трябва да бъде излъчено още с първия мандат – на партия ГЕРБ, каза Бареков, според когото „България няма нерви да чака и да търпи политически пазарлъци“.

„Ние сме за широко проевропейско мнозинство в парламента, с ясно политическа отговорност и подкрепа по групи. Всяка група трябва да реши сама за себе си иска ли да участва в такъв широк формат“, каза той.

Според него такова правителство дори с мандата на ГЕРБ трябва да бъде без политическите лидери, за да го приеме обществото по-спокойно и еднозначно. По думите му в кабинета трябва да участват „кадърни експерти“, които партиите могат да излъчат.

Той настоя да има разписано коалиционно споразумение и да се знае кои са партиите зад правителството. Работна група на ББЦ ще чака покана за преговори от този, който вземе мандата. Бареков уточни, че не участва в работната група. „Нашите условия няма да бъдат свързани с постове и кадруване, а с политики – създаване на работни места, подкрепа за българския бизнес, реформи в здравеопазването, образованието, енергетиката“, изреди той и изтъкна, че в момента представянето на ББЦ ги е направило незаобиколим фактор.

Бареков тепърва ще решава дали остава евродепутат, или ще бъде народен представител в българския парламент. "Със сигурност няма да кандидатствам за министър-председател или министър", обеща той.

На този етап не могат да се правят заключения за евентуалната бъдеща коалиция, която да управлява, защото все още не са ясни намеренията на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ, смята лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Когато те заявят официално своите намерения, а не само да ги маркира един или друг техен представител, сме готови да се включим в обсъждане на параметрите. Ние обаче имаме много различия от това, което се лансира сега, дали е реално, или е, за дясноцентриско управление. Имаме различия с ГЕРБ и с партиите, които се спрягат за техни партньори“, коментира той и добави, че това не означава, че АБВ ще подкрепи правителство с ДПС.

В същото време Първанов подчерта, че АБВ заявява своята готовност за конструктивно партньорство с парламентарните политически сили преди всичко за излизане от кризата. Според него идеята за експертното правителство „умря за дълго след кабинета на Пламен Орешарски“.

Лично той няма да стане депутат, защото участието в институциите и властта за него не е самоцел.

Първанов отбеляза, че това са първите парламентарни избори на АБВ и не скри удовлетворението си, че още с първия опит намират място в парламента. Според него обаче потенциалът на АБВ е много по-голям. С около 50% сме увеличили подкрепата си в сравнение с евроизборите, отбеляза лидерът на АБВ.

Относно съвместната работа с БСП в парламента той заяви, че на първо време трябва да работят еднопосочно. "Когато става въпрос за разумни инициативи, няма нищо по-нормално от това да ги подкрепяме и обратно", допълни той.

Ако партиите не успеят да съставят правителство и се стигне отново до избори, това ще е много негативно за страната, смята водачът на листата на ДПС в Сливен Янко Янков.

„Като български гражданин по никакъв начин не ми се иска да допусна, че има вариант да не се сформира правителство. Ако това се случи, едни бъдещи избори ще са унищожителни за някои от партиите, които сега влизат в парламента“, коментира той по БНР. По думите му това няма да е в интерес и на ГЕРБ.

Той декларира, че за ДПС са важни политиките, които трябва да бъдат заложени като основен приоритет за страната, и те трябва да са продукт на консенсус. Едва тогава идват личностите и партиите, които трябва да реализират тези политики.

Според Радан Кънев от Реформаторския блок ГЕРБ има много възможности в този парламент и всичките са трудни с 85 депутата. Той посочи, че няма да подкрепи правителство с премиер Бойко Борисов. Радан Кънев припомни предложението на Реформаторите за кратък мандат. "Нашето предложение за кратък мандат беше посрещнато с одобрение от българските избиратели. Да се обединим около реформите, които можем да направим за две години", призова Кънев.

„Изходът от кризата минава през съгласие около кратък мандат със всички необходими компромиси и политически отговорни лица, които да изнесат тази програма до 2016 г., което няма да е лека задача, но тя е на нашите плещи”, обясни Радан Кънев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още