IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорността за трагедията в Горни Лом е на работодателя, каза Христосков

Според вицепремиера причината за взрива идва от неспазване на технологичния процес

13:04 | 07.10.14 г.
Отговорността за трагедията в Горни Лом е на работодателя, каза Христосков

Основната отговорност за трагедията в село Горни Лом, при което загинаха 15 души миналата седмица, се носи от работодателя, защото ръководството се е отнасяло с престъпно пренебрежение към предписанията на Инспекцията по труда и служба КОС, обвини служебният социален министър Йордан Христосков по bTV.

Според него причината за взрива идва от неспазване на технологичния процес.

„Не може до всеки работник да има инспектор и заради това отговорността се носи от работодателя“, заяви той.

Последната проверка в завода на Инспекцията по труда и КОС е била на 10 септември и отново са установени нарушения. Имало е и нови четирима работници, които не са били обучени.

„Текучеството в завода е било много голямо. Може би сами са напускали, защото са били притискани да работят бързо заради високите норми“, коментира социалният министър.

Служебният вицепремиер и министър на труда заяви, че ще направи всичко възможно този, който е виновен за трагедията, да бъде наказан.

Йордан Христосков увери, че ще бъде подпомогнато всяко семейство. „Ще им помогна и да се ускорят процедурите, за да бъдат обезщетени близките“, увери той.

Наследниците на жертвите ще получат по 10 000 лева, които предстои да бъдат отпуснати от МС, както и по 324 лева плюс 540 лева помощ от социалното министерство.

Осигуряваме и наследствени пенсии, добави Христосков.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още