IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемането на разрешение за дейност не е в правомощията на ГИТ

Инспекцията по труда е проверявала завода в Горни Лом около 20 пъти за последните 5 години

17:03 | 03.10.14 г. 5
Отнемането на разрешение за дейност не е в правомощията на ГИТ

Главна инспекция по труда (ГИТ) не е затворила завода за боеприпаси в Горни Лом, защото това става след отнемането на разрешение за дейност, а то не е от компетентността на Инспекцията. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова.

Като посочи, че не става въпрос за „затваряне, а за спиране“ на дейност, тя обясни, че мярката „спиране“ може да се приложи само до отстраняване на нарушения. В момента, в който нарушението се отстрани, тя отпада като такава.

„Единствено дейността на предприятието може да бъде преустановена, ако на него му бъде отнето разрешението да произвежда взривни вещества или да ги утилизира“, заяви Михайлова.

По-рано днес вътрешният министър Йордан Бакалов каза, че МВР се е опитало два пъти да вземе лиценза на фабриката в Горни Лом. Трагедията там стана в сряда след взрив във фабриката, при който загинаха 15 души.

„Отнемането на разрешение не е от компетентността на Главна инспекция по труда, а на органа, който го е издал“, повтори Михайлова. И допълни: „В момента, в който ние сме проверявали, този проблем не е съществувал“.

Тя изброи и нарушенията, констатирани от Инспекцията по труда в завода за боеприпаси. Едно от тях е, че предприятието няма определено длъжностно лице, което да отговаря за безопасността. „Затова и следват нарушения, които говорят за това, че контролът е занижен, не казвам, че напълно отсъства“, категорична бе тя.

Става въпрос за нарушения, свързани с експлоатационните изисквания на сградите, липсата на обявени по подходящ начин инструкции за безопасна работа на работниците, нарушения, свързани с правоспособността на някои работници, уточни директорът на ГИТ.

В такива случаи Инспекцията по труда издава задължително предписание с кратък срок на изпълнение, продължи тя. Втората мярка, която се прилага, е да се спре дейността на работно място или дейността на цялото предприятие, ако съществува непосредствена опасност за живота и здравето на хората, посочи Михайлова. „В Горни Лом такава непосредствена опасност за живота и здравето на хората не е констатирана“, беше категорична тя.

От думите й стана ясно, че Инспекцията е проверявала предприятието около 20 пъти за последните 5 години. През последната година проверките на ГИТ са три, като третата е по инициатива на служба КОС към МВР.

Само два от съставените актове на „Миджур“ са потвърдени от съда. Четири са все още в процедура и четири са с напълно отменени наказателни постановления.

„Моята преценка на актовете, които сме съставили, е, че те са законосъобразни и правилни. Има свързани с безопасността, има такива, наложени заради липса на правоспособност на определени работници, има и за извънреден труд“, изброи директорът на ГИТ.

Михайлова предложи този вид дейност по утилизиране на боеприпаси да бъде контролиран и от Министерството на отбраната. Според нея МО трябва активно да участва в контрола на тази дейност, защото там разполагат с експертен потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Мдаа тази държава е собственост на малцина! За тях няма наказания! Виж, ако работника, беше откраднал инструмент да речем, до сега да е в затвора по бързата процедура и отчетен от съдебната система като успех с престъпността! Мога да се обзаложа, че ако изобщо бъде обвинен и наказан някой за трагедията, то наказанието му ще варира между обществено порицание и глоба в размер джобните му за седмица! :)))) Така де той ще да е важна клечка в държавата , създаващ работни места и грижещ се за просперитета на тези , според него "дрипльовци хленчещи за заплати" . :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Нали алчността българска скачаше и викаше 89г приветстваща фашизма!НА ви го ваш си е/не е мой/, но вие всички разбихте родината миВсе повече работници ще умират на работните си места в РБВсе повее деца ще остават сирациВсе по-малко държава и все повече стремеж към печалби и саморегулация - сърбайте супата на Рейгън и Горбачов и *** в стремежа си да достигнете недостижимото. Пращайте децата си да учат теориите на Айран и Фриман и се гордейте с разрухата която утре ще причинят Упадъка на РБ е заложен. Робската и участ е отредена и българите за съжаление немогат да разберат и променят това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
"Моята преценка на актовете, които сме съставили, е, че те са законосъобразни и правилни" мижитурка, коя си ти да преценяваш дали са законосъобразни, ако на първа инстанция не сте доволни има и втора, ама явно си знаете, колко сте кадърни, защото някои се постараха и да покажат какви са ви били актовете и това, което прочетох е било повече от нормално да отпадне!П.п. в сайта на Капитал са обявени повечето актове и защо са отпаднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Хахахаха, започна се! Мишки гадни, само си прехвърляте, че други били виновни, какво правихте вие 20!!!!! пъти за последните 5 години в този завод, тормозихте собственика, търсихте рекет, какво?!?! Защото със сигурност не сте си вършили работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Nikodim
преди 9 години
предприятието няма определено длъжностно лице, което да отговаря за безопасността-----Завод за боеприпаси няма лице, което да отговаря за безопасността ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още