IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом*

Загинали са 13 мъже и 2 жени, съобщи Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението"

14:18 | 02.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
15 са жертвите от взрива на завода в Горни Лом*

Няма оцелели при взрива на цеха в Горни Лом. Това заяви Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Въпреки че ще продължим да наблюдаваме и да обхождаме периметъра с надеждата да намерим оцелели, смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме това и на близките“, допълни той.

Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

„Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов.

По думите му първият взрив е бил в 16.58 минути вчера, а сигналът за него е постъпил малко след 17 часа. Последният взрив пък е бил в 21.41 часа.

В завода е имало противопехотни мини, докарани от Гърция. Николай Николов отрече слуховете от вчера, че на обекта е имало седем тира. "Видях само три автомобила, които са унищожени почти напълно", добави комисар Николов.

Социалният министър Йордан Христосков заяви, че е издаден акт от инспекцията на труда, но едва ли заводът ще заработи отново.

„При тези условия не бива да работи“, заяви той. „Все още не е моментът да се говори за социални права, но службите на министерството ще се погрижи за близките“, гарантира още той.

Министър Мирослав Ненков заяви, че близките на загиналите са шокирани, и подчерта, че екипи от психолози са ги били подготвили за новината. По думите му термокамерите са показали още през нощта, че няма оцелели. „Ужас е било горе. Всичко се е случило изключително бързо, надяваме се, че те не са усетили какво се случва“, каза още той.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че невинни човешки животи са били загубени заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

За съжаление, това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси, казва президентът след трагедията в Горни Лом.

Държавният глава смята, че е недопустимо обществото ни да става жертва на подобни трагедии в бъдеще и че нарушаването на установените правила за труд и безопасност трябва да води до драстични и реални санкции за работодателите.

Росен Плевнелиев изразява най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото възстановяване на ранените при този трагичен инцидент.

Според президента още по-притеснително е, че тази трагедия настъпва след направена проверка от Инспекцията по труда, при която в дейността на въпросната фирма са констатирани 13 сериозни нарушения на изискванията за безопасност и условия на труд. Наложени са и седем акта. От своя страна служба КОС към МВР е установила 3 нарушения на специалните разпоредби.

За съжаление, неизпълнението и неглижирането на предписанията на държавните органи доведе до загубата на човешки животи, изтъква държавният глава.

Президентът призовава за категорична намеса от страна на отговорните институции, които да бъдат безкомпромисни при проследяване на изпълнението на направените предписания за безопасност при работа.

* Допълнена с изявление на президента Росен Плевнелиев

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Поредните жертви на свързани с БСП олигарси . Подобни са случаите и в мините на Ковачки - мизерно заплащане , никакви инвестиции в технология и безопастност . Комунист-капиталистите превръщат хората в роби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Тъжно е !Също като при баМките .... липсващ контрол (надзор) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още