IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Във взривената фабрика в Горни Лом е тестван нов продукт

Всички се опитват да са невинни в момента, а всички са виновни, коментира президентът на КНСБ

12:09 | 02.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Във взривената фабрика в Горни Лом вчера са въвеждали и са тествали експериментално как се утилизира нов продукт. Това каза пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Дали това има връзка със взрива, не мога да твърдя, но е факт, че вчера това се е работело в предприятията. Това е било без инструкция“, твърди той.

„Всички се опитват да са невинни в момента, а всички са виновни. За мен контролните органи са си свършили работата, като са дали предписания. Но затова, че не са изискали да бъдат гарантирано изпълнени, имат вина“, коментира Димитров.

Конкретно той посочи Инспекцията по труда и контролните органи, които е трябвало да следят работата с взривните вещества.

Пламен Димитров повтори констатациите на социалния министър Йордан Христосков, че материалната база във фабриката е била стара, а най-фрапиращото нарушение е липсата на инструкция за работа за отделните изделия.

Липсата на синдикална структура и комитет или група по условия на труд в завод „Миджур” допълнително е допринесла за неясните регламенти и неналичие на инструкции за техническа безопасност, заявиха от КНСБ малко по-късно в съобщение до медиите по повод инцидента.

Само за последните 15 години на работните си места са загинали около 2000 български работници и служители, а всяка година близо 100 души така и не се завръщат от работа поради тази причина, посочват от КНСБ.

От организацията настояват, че е крайно наложително след изборите да се проведе Национална кампания – преглед на здравословните и безопасни условия на труд в опасните и тежки производства, в която да участват съвместно представители на Министерство на труда, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” и социалните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още