IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В цеха в Горни Лом мините са съхранявани неправилно, обясни Йордан Бакалов

Хората не са имали никакъв шанс, коментира вътрешният министър

09:34 | 03.10.14 г. 5
В цеха в Горни Лом мините са съхранявани неправилно, обясни Йордан Бакалов

В завода за боеприпаси в  Горни Лом са съхранявани повече мини, отколкото трябва, заяви министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов пред Нова телевизия във връзка с трагедията, при която 15 души загубиха живота си.

„Хората в цеха не са имали никакъв шанс. Такъв взрив и аз самият не съм виждал“,  каза Бакалов.

В завода е имало преградно съоръжение, което насочва взрива към ската и затова селото не е засегнато. „Убежището – с един метър дебела стена, е преместено и разрушено“, обясни той.


 
Бакалов каза, че е чел доклад на служба Контрол на общоопасните средства (КОС), която е проверявала фабриката на 11 септември тази година. В него е констатирано, че 11 280 мини са били държани неправилно в котелно помещение.

Те са били преместени същия ден в складово помещение. Това обаче явно е технология, виждане на ръководството, след като чак дотам са стигнали и в котелното да сложат мините, каза Бакалов.

Друга констатация от доклада е, че са съхранявани повече мини, отколкото трябва. Разстоянието между отделните палета с мини също е било по-малко от нормално допустимото.

На 24 септември имало последваща проверка на служба КОС, според която пропуските и нарушенията са били поправени. Този, който го е написал и се е подписал, носи съдебна отговорност, подчерта Бакалов, попитан дали наистина е било така.

Министърът каза, че  лицензът на фирмата е бил отнеман от МВР през 2007 и 2010 година след инциденти. Това обаче е било обжалвано в съда, който е връщал лиценза.

Бакалов каза, че е видял становището на МВР от 2010 г. и то е било категорично за това фабриката да не работи.

Попитан какво трябва да се направи, за да няма повече такива случаи, министърът заяви, че всеки трябва да си поеме неговата отговорност. По думите му бизнесът също трябва да разбере, че не трябва единствено да забогатява, а и да взема предпазни мерки.

„Няма как контролните органи да извършват вменен от законодателството контрол, да дадат отрицателно становище, че тази фабрика не трябва да работи и в един момент тя да работи. Нали се сещате защо работи, защото явно има определена подкрепа отнякъде“, заяви той.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
Винаги олигарсите на БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Отново опраме до въпроса : К О Й ??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Каквото и да говорите е СЛЕД. ПРЕДИ е важното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Няма как контролните органи да извършват вменен от законодателството контрол, да дадат отрицателно становище, че тази фабрика не трябва да работи и в един момент тя да работи. Нали се сещате защо работи, защото явно има определена подкрепа отнякъде, заяви той.Бакалов, нали се сещаш, че като си казал това, сега трябва да кажеш и каква подкрепа и от кого. Цацаратурата трябва да се самосезира по това изказване и да те привика да кажеш. Ако не кажеш - затвор за съучастие. Ако кажеш, следва да го докажеш. Ако само ей така си говориш - съд за клевета и разпространяване на слухове.Честно, егати дебилното изказване на фона на трагедията. Това било неправилно онова било неправилно, не трябвало да работи, а до вчера къде беше ТИ МИНИСТЪРЮ да ги кажеш тия неща? А днес отговорността е пак в трето лице множествено число -ТЕ! Някакви имагинерни ТЕ, които нещо са нарушили, нещо не са спазили, някого са подкупили.. ама кой? Ами ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
mnz
преди 9 години
Много мини, много нещо.Обезвреждане по български икономичен вариант:Седи един работник отгоре на една огромна камара с мини и млати с *** детонатора на поредната мина, че нещо не ще да излиза ...То затова излиза евтино обезвреждането у нас, защото живота не струва нищо. На запад ще търсят да има технологии и оборудване, и ти идва златно, а у нас работници бол, и да заминат едни, има други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още