fallback

Реформаторите казаха "да" на коалиционен кабинет на ГЕРБ

Блокът постави четири условия към Борисов

16:31 | 09.10.14 г. 10

Лидерите на Реформаторския блок демонстрираха единство и излязоха с обща позиция по офертата на ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството.

Съюзът се обяви против кабинет на малцинството и излезе с декларация, в която заяви готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство.

Блокът обаче поставя четири условия за включване в него.

Едното е коалицията да не разчита на мнозинство, в което участват партиите, подкрепящи миналия кабинет.

Реформаторите искат ГЕРБ да сключи публично и детайлно споразумение за кабинета, да даде гаранция за безусловна европейска ориентираност и да включи в програмата на кабинета конкретни реформи със срокове на изпълнение.

Блокът очаква това да са реформи в съдебната и образователната система, бързи решения за връщането на доверието в банките, мерки за справяне с демографската криза и реформа в Изборния кодекс.

Реформаторите заседаваха повече от два часа по позицията си в пълен състав. Това стана ден след като опитът за формиране на декларация по офертата на ГЕРБ се провали, тъй като лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа участие.

Днес лидерите на Реформаторския блок се обединиха около тезата, че единството на Реформаторския блок е основа за дългосрочното развитие на формацията. В декларацията си обаче те отчетоха, че ако личните амбиции бяха отстъпили на общата цел, резултатите на изборите са щели да бъдат още по-сериозни.

В позицията си по преговорите реформаторите са записали и текст, с който препотвърждават декларацията си отпреди парламентарните избори.

В нея фигурираше настояването Бойко Борисов да не е премиер на новото правителство. В същото време лидерите на Блока отново отказаха да конкретизират позициите си по този въпрос и обявиха, че за личности ще се говори едва след като е ясна програмата на правителството.

От Блока отказаха да определят и с кои партии биха влезли в коалиционно мнозинство. „Ако ГЕРБ състави правителство, грижата за мнозинството е негова“, каза Радан Кънев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски пък призна, че репликата с „трика“ е била неуместна шега. „Повече шеги няма да има“, каза той. В нощта на вота Лукарски каза, че тезата на Реформаторите, че Борисов не трябва да е премиер, е била предизборен трик и така разгневи симпатизантите на реформаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
fallback