IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите казаха "да" на коалиционен кабинет на ГЕРБ

Блокът постави четири условия към Борисов

16:31 | 09.10.14 г. 10
Реформаторите казаха "да" на коалиционен кабинет на ГЕРБ

Лидерите на Реформаторския блок демонстрираха единство и излязоха с обща позиция по офертата на ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството.

Съюзът се обяви против кабинет на малцинството и излезе с декларация, в която заяви готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство.

Блокът обаче поставя четири условия за включване в него.

Едното е коалицията да не разчита на мнозинство, в което участват партиите, подкрепящи миналия кабинет.

Реформаторите искат ГЕРБ да сключи публично и детайлно споразумение за кабинета, да даде гаранция за безусловна европейска ориентираност и да включи в програмата на кабинета конкретни реформи със срокове на изпълнение.

Блокът очаква това да са реформи в съдебната и образователната система, бързи решения за връщането на доверието в банките, мерки за справяне с демографската криза и реформа в Изборния кодекс.

Реформаторите заседаваха повече от два часа по позицията си в пълен състав. Това стана ден след като опитът за формиране на декларация по офертата на ГЕРБ се провали, тъй като лидерът на ДСБ Радан Кънев отказа участие.

Днес лидерите на Реформаторския блок се обединиха около тезата, че единството на Реформаторския блок е основа за дългосрочното развитие на формацията. В декларацията си обаче те отчетоха, че ако личните амбиции бяха отстъпили на общата цел, резултатите на изборите са щели да бъдат още по-сериозни.

В позицията си по преговорите реформаторите са записали и текст, с който препотвърждават декларацията си отпреди парламентарните избори.

В нея фигурираше настояването Бойко Борисов да не е премиер на новото правителство. В същото време лидерите на Блока отново отказаха да конкретизират позициите си по този въпрос и обявиха, че за личности ще се говори едва след като е ясна програмата на правителството.

От Блока отказаха да определят и с кои партии биха влезли в коалиционно мнозинство. „Ако ГЕРБ състави правителство, грижата за мнозинството е негова“, каза Радан Кънев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски пък призна, че репликата с „трика“ е била неуместна шега. „Повече шеги няма да има“, каза той. В нощта на вота Лукарски каза, че тезата на Реформаторите, че Борисов не трябва да е премиер, е била предизборен трик и така разгневи симпатизантите на реформаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 0
Klakson
преди 9 години
Аз не разбрах на какво реформаторите са казали "да". И какви са тези условия - кабинетът да гарантира, че ще свърши това или онова? Ами ще гарантира, то и аз мога всичко да гарантирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз за други числа знам, обаче да- и аз чух, че стимулирали ужасно раждаемостта....и това май скоро няма да се смени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 16
STRAHO
преди 9 години
Не съм раждал аз :)))))) беше цитат но не стигна мястото за всичко! Това е държава а не като нашата! Нека им е лош Путин на американците! За своите е бог! Затова е тачен и следван!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 20
STRAHO
преди 9 години
Рекорд, в Москва днес са се родили 56 021 деца! И как няма да раждат, като държавата дава много добри условия за това. За първо дете бащата получава 300 евро за честито, майката получава 500 евро в карта за кошче и количка и отделно втора карта за безплатни памперси, пюрета и хумани. Когато са близнаци всичко е двойно, а при нас близнаците се таксуват от държавата за помощи като едно. За тризнаци и нагоре се дава безплатен апартамент по стая на дете. За второ дете 15 000 евро е наградата за родителите.Някой ще попита откъде знам, аз ще му отговоря раждах там и още имам приятели и то много, с които комуникирам. Освен това здравеопазването е безплатно, раждаш безплатно, не като тука-влизаш в болницата и ти казват: Парите или живота!Колкото и да плюят Путин, той е любимецът на народа в Русия и действително обича и се грижи за този народ, не като нашите национални предатели! Путин дава тези помощи на руснаците. А ние тук отглеждаме само ***, че да могат срещу две кебапчета да гласув
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
eboyanov
преди 9 години
това Радан и Сидеров са живи индивиди доказващи дарвиновата теория ... в обратен ред. КЛОУНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 17
kalendar
преди 9 години
ем...Лукарски ще вика, че комунистите са убили Стамболов, Кенеди и Мандела и че ако всички комунисти изчезнат нещата ще се наредят от само себе си. То ще е малко като правителството на Бацката. Куньовица(която не знайно що изведнъж няма да е комунист) ще търси вариант да ходи в чужбина...щото тя само без да се прибира дома може да е полезна на България. За Радан нищо няма да кажа, че ме изненада приятно с принципна позиция. Да-липса на капацитет, но принципна позиция. И те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 9 години
интересно ми е тези, които са гласували за тези смешници, как са си ги представяли като управляващи, щото нали това е презумпцията при тази политическа дийност? Как точно ще изглежда едно правителство в ръцете на подобни клоуни?! И как ще се развие ситуацията в милата ни родина?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
А нима е било очаквано нещо друго от " реформаторите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Мен повече ме плаши бързото решение на банковата криза (доколкото има такава де).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 28
misanthrope
преди 9 години
Мухахаххааааа справяне с демографската криза. Жените на опашка при Баце и всеки ден ще се труди неуморно по колкото може, на тази възраст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още