IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели призоваха за бързо сформиране на стабилен кабинет

Актуализацията на бюджета, реформите в енергетиката и решение на казуса КТБ се сочат като неотложни задачи

12:47 | 09.10.14 г. 1
Синдикати и работодатели призоваха за бързо сформиране на стабилен кабинет

Синдикати и работодатели призоваха за бързото сформиране на стабилен кабинет, защото ако политиците се забавят, в икономиката могат да настъпят необратими процеси. Около това се обединиха лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в ефира на БНТ.

Актуализацията на държавния бюджет за тази година, реформите в енергетиката и решение на казуса с КТБ са неотложните задачи, на които трябва възможно най-скоро да бъде намерено решение. Пенсионната система, БДЖ, здравеопазването са други належащи проблеми, според тях.

За да се свърши всичко това, страната има нужда от стабилен кабинет, смятат представителите на бизнеса и профсъюзите.

Те застъпиха общата позиция, че е важно политиците правилно да разчетат резултатите от вота заради посочените неотложни задачи пред държава. Важно е и тяхното разрешаване да се постигне с цената на по-широко политическо съгласие.

„Трябва много бързо да се разбере кой кара влака и какви решения се вземат. Липсата на машинист в локомотива е добро оправдание – няма кой да взима решения“, коментира лидерът на КТ „Подкрепа“.

Ако политиците не се обединят на масата за преговори, според Тренчев, може да се стигне до задълбочаване на кризата в страната. Той допусна, че в края на годината отново може да има неизплатени заплати в някои сектори. „Боя се, че може да станат процеси, които са неуправляеми. Може би ще има някъде неизплащане на заплати“, каза синдикалистът.

Предсрочните избори и нестабилната политическа атмосфера влошават и показателите на бизнеса у нас, предупреждават работодатели.

Васил Велев посочи, че има спад на месечна и на годишна база в промишлеността и строителството. А заложеното увеличение на външния дълг и планираният бюджетен дефицит от служебното правителство крият риск за  икономиката. Много е вероятно държавата да изгуби и кредитния си рейтинг, да стане трудно рефинансирането на дълга, коментира той. По негово мнение не може да се вземат заеми и да се харчат за текущи разходи, а не за инвестиции.

Трябва да се укрепи бюджетната и финансовата дисциплина. В момента пътят по който сме тръгнали не вещае добър изход, каза Велев.

„Политиците са длъжни да се разберат и да сформират по-представително управление, което да се опре на по широка подкрепа за да провежда необходимите реформи... Нищо добро не ни чака при една политическа нестабилност. Това не е добър сигнал за нови инвестиции“, каза Велев.

Той допълни, че не трябва да се забравят и неблагоприятните външни фактори – кризата в Украйна, която е фактор, ограничаващ ръста на европейската икономика.

За Велев всичко това изисква изработване на позиция, която да бъде подкрепена от широк кръг представители на интереси в страната.

За да се стабилизира обстановката в държавата, новият кабинет трябва издържи най-малко две години, смятат представителите на синдикалната и работодателската организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Брже брже, грците кртат вратата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още