IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов ще опита да състави коалиция със споделена отговорност

С подкрепата на ДПС няма да управляваме, декларира лидерът на ГЕРБ

11:32 | 10.10.14 г. 3
Борисов ще опита да състави коалиция със споделена отговорност

„Етническият конфликт е нещо, което много бързо, особено сега с това ръководство в Турция, може да пламне. Имам предвид премиера им, знаем неговите изказвания, когато беше външен министър“, предупреди Борисов.

„Слушах изказванията, предизборните речи, аз мисля, че както година и половина близо ни питахте за грешките на ГЕРБ, дали сме си извадили поука, какви са, ако ДПС не си направи изводи, че с подобни действия вдигат националистическия вот и създават проблем в етническата толерантност, това ще си бъде за тяхна сметка, защото никой няма да иска да управлява с тях. Затова ние отчитаме с радост 9%, което според Реформаторите е огромен процент, ръст в гласувалите български мюсюлмани за нас“, каза той.

„Така че се надявам ДПС трезво да оцени докъде може да навива пружината с етническата толерантност и търпимост и дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които да станат неконтролируеми. Истински се надявам това да се случи, защото по-страшно от това няма”, заяви лидерът на ГЕРБ.

ГЕРБ печели повече от втората и третата политическа сила, взети заедно, похвали се Борисов, след като вчера ЦИК обяви официално окончателните данни от изборите на 5 октомври.

„С този резултат олекват всякакви твърдения, че някой го било страх, че някой бил мачкан, а се потвърждава тезата, че при ГЕРБ е било най-добре“, заяви той.

Според него слабият резултат на БСП води до нестабилност

„Сега от БСП чуваме, че видите ли с ГЕРБ не можело. Нито сме говорили, нито консултации, просто като хипотеза го казвам, защото не можело с ГЕРБ, с ДПС можело. Те просто трябва да си отговорят вътре в партията на подобни въпроси и да си изведат необходимите поуки, за което им пожелавам успех, тъй като техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, допълни още Бойко Борисов.

Той разкритикува новия Изборен кодекс, защото според него правилата не са по-добри отпреди.

„Има усещане за несправедливост. В Ямбол ДПС има по-малко гласове от нас, но също има един депутат“, мотивира се той.

Според Борисов е нужно да се въведе машинно гласуване, за да има по-малко недействителни бюлетини и да се спре купуването на гласове.

„Вижда се, че само една преференция води до много недействителни бюлетини, едно кръгче и едно квадратче. Държавата плаща образованието на всеки до 8 клас, така че всеки да може да чете и да пише“, заяви Борисов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Споделената отговорност не върши работа щото често води до нежелана бременност и зачатие на уродливи неща.Май трябва политическа консултация от чужбина и натиск върху едни малки български политически дакелчета дето едвам стигнаха 8% на изборите ама сега се държат като втора политическа сила в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
И пак за математикатаМатематически Боцко, парламента е стабиУен та кинеПървата сила може да направи устойчива коалиция и с вторта и с третата (Математически) Нестабилен е политически, щото е пълен с водещи кратуни и втори наглеци и трети подлеци, а нормалните са много ама МНОГО малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
А, бяхме позабравили управление в стил Баце.Обявяване на поне 3 взаимно отричащи се намерения на ден."Така конструиран, парламентът е нестабилен, математически " :DЗначи еУектората не е изследвал правилно устойчивостта на корените на диференциалното уравнение "БГ Парламент" и сега той е нестабилеееен. Къ ви не е срам да не дадете едно 50-55% на Баце Бо за един МАТЕМАТИЧЕСКИ стабилен парламент, па ако ще политически и икономически да е куц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още