IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов ще опита да състави коалиция със споделена отговорност

С подкрепата на ДПС няма да управляваме, декларира лидерът на ГЕРБ

11:32 | 10.10.14 г. 3
Борисов ще опита да състави коалиция със споделена отговорност

Въпреки че преди дни ГЕРБ обяви, че ще прави правителство на малцинството, днес лидерът на партията Бойко Борисов призна, че това няма как да стане.

„С 84 депутати няма как да направим правителство на малцинството, с Реформаторите пак ще сме на малцинството“, обяви той и добави, че ако ще се прави правителство, то трябва да е коалиционно, със споделена отговорност на министрите, и да има програма.

Според Борисов подкрепа без участие в правителството не е отговорност, това означава, че след седмица някоя партия може да си измисли причина и да не подкрепя вече кабинета.

Лидерът на ГЕРБ отново настоя, че с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство.

„Така конструиран парламентът е нестабилен, математически извън мандата на ГЕРБ не може да се направи правителство и ако ГЕРБ не направи усилия в тази тежка ситуация, би било безотговорно“, обясни Борисов.

Според него обаче единственото по-лошо от това да не се състави кабинет е ако правителството e безпринципно.

„Това, че сме различни, всички го знаят и за да се направи правителство, трябва да се направят компромиси и от нас, и от тях. Едно е да правиш компромиси, когато имаш 1 милион избиратели, а друго е да са 200 000. Тук не става въпрос кой какъв ще бъде, просто ме отчайва това, че при слабите им резултати и вътрешнопартийните им проблеми се опитват да си ги решат през ГЕРБ“, посочи той.

Първият кръг от преговори с останалите партии ще е в рамките на десетина дни и след това ще има отново консултации с партиите, с които ГЕРБ има общи точки.

„От Изпълнителната комисия сме дали изключителен мандат на Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, защото те са улегнали, опитни и се приемат като толерантни и възпитани хора от обществото, а и са най-умерените в Изпълнителната комисия”, разясни Борисов.

„Те имат право да преговарят, имат право да правят компромиси, знаейки докъде и как. Имат право и да си тръгнат от преговорите. Това, което те ще вземат като решение, ние ще го потвърдим, но имат пълния мандат на място да вземат решение. Нямат право да не отидат, да не изслушат или да не се срещнат с партиите”, допълни партийният лидер.

Според него сега българският народ иска да види дали съединението прави силата, въпреки че ГЕРБ ще загуби от тези консултации.

„Имам коментари „никога с БСП“, а поведението на Реформаторите изнервя нашите симпатизанти“, призна той.

„Искаме да видим как другите партии си представят стабилността, какво ще направим в първите стъпки на новия парламент - как ще се реши казусът с КТБ, ще се актуализира ли бюджетът, ще се сменя ли шефът на БНБ“, разясни лидерът на ГЕРБ.

Според него тезата на Реформаторския блок той да не е премиер е задкулисие.

„Това, което ни предлага Радан Кънев, е задкулисие, така работят те, Иван Костов стои зад тях. Да стана водач на задкулисието, тава ми предлага Кънев, ние с него да си стоим в парламента, а министрите и премиерите да тичат при нас да им казваме какво да правят“, коментира той.

„Отсега казвам - президентът може да им даде трети мандат, Реформаторите са по-добри от други, да го вземат, да правят каквото искат, ние ще ги подкрепим“, продължи Борисов.

Той се противопостави и на хипотезата премиер да стане кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ.

„В ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да са премиери. Премиерът трябва да има и политическа отговорност. Димитър Николов се ползва с цялото ми доверие и подкрепа и заради това е зам.-председател на партията, но за да вземе решение като премиер, той трябва да идва и да ме пита. Митко го обичам, разви се, израсна както Фандъкова, Менда, Лили, Руми“, изреди той.

Борисов обяви, че Цветан Цветанов няма да бъде отново министър на вътрешните работи, но и този път предложението на ГЕРБ за председател на парламента е Цецка Цачева.

Бойко Борисов разкритикува партиите за крайните им изказвания и ги предупреди да внимават с темата за етническия мир.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Споделената отговорност не върши работа щото често води до нежелана бременност и зачатие на уродливи неща.Май трябва политическа консултация от чужбина и натиск върху едни малки български политически дакелчета дето едвам стигнаха 8% на изборите ама сега се държат като втора политическа сила в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
И пак за математикатаМатематически Боцко, парламента е стабиУен та кинеПървата сила може да направи устойчива коалиция и с вторта и с третата (Математически) Нестабилен е политически, щото е пълен с водещи кратуни и втори наглеци и трети подлеци, а нормалните са много ама МНОГО малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
А, бяхме позабравили управление в стил Баце.Обявяване на поне 3 взаимно отричащи се намерения на ден."Така конструиран, парламентът е нестабилен, математически " :DЗначи еУектората не е изследвал правилно устойчивостта на корените на диференциалното уравнение "БГ Парламент" и сега той е нестабилеееен. Къ ви не е срам да не дадете едно 50-55% на Баце Бо за един МАТЕМАТИЧЕСКИ стабилен парламент, па ако ще политически и икономически да е куц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още