IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха преговорите за управлението на страната след изборите

ГЕРБ и БСП изпратиха "Б-отборите" за разговорите, които се провеждат в Народното събрание

10:41 | 13.10.14 г.
Започнаха преговорите за управлението на страната след изборите

Започнаха преговорите за управлението на страната, за които ГЕРБ съобщи в седмицата след изборите. В Народното събрание в момента разговарят т.нар. "Б-отбори" - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати три дами - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Представителите на левицата са Атанас Мерджанов, Захари Георгиев и Янаки Стоилов.

Това е първата от поредицата срещи, които ГЕРБ инициира с представители на останалите парламентарно представени партии, след като спечели най-много гласове на изборите на 5 октомври, които обаче не й достигат, за да има мнозинство и да състави самостоятелно правителство.

От ГЕРБ предвиждат на срещите да се води стенографски протокол, а след тях може да има и съвместни изявления на двете формации пред медиите. Предвиден е и втори кръг консултации, в който ще се включи и лидерът на партията Бойко Борисов.

Борисов на няколко пъти в последните дни заяви, че коалиция с ДПС е невъзможна, а от БСП ще се търси само подкрепа в парламента. В петък обаче той подчерта, че целта е да се сформира коалиция с ясно споделена отговорност и споразумение.

Затова нямало да приеме подкрепа, без партньорите му да получат участие в изпълнителната власт.

От БСП изразяват готовност да преговарят по националните приоритети, но засега заявяват, че остават в опозиция и не смятат да правят опит за свое правителство.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още