IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райчинов: Поне 500 млн. лв. повече са нужни за здраве догодина

Без втора актуализация на бюджета на НЗОК със 117 млн. лв. няма да има пари за последните два месеца на годината, смята председателят на БЛС

10:12 | 15.10.14 г. 2
Райчинов: Поне 500 млн. лв. повече са нужни за здраве догодина

Най-малко половин милиард лева повече са необходими за здравеопазване за следващата година, каза в интервю за БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

"Средствата за догодина за здравеопазване трябва да бъдат не по-малко от тези за тази година, като включвам в това число и актуализацията, направена вече веднъж тази година с 225 млн. лв, както и следващата - от 117 млн. лв.", посочи д-р Цветан Райчинов.

Според него това ще разреши единствено да се работи както тази година, но без да се включи нищо ново или да се направят корекции на цени. Реално трябват най-малко още 500 млн. лева, посочи председателят на БЛС.

Ако не се осъществи втората актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със 117 млн. лв., няма да има пари за последните два месеца на 2014 година, смята той. „Доколкото чувам, НЗОК вече е намалила с около 40 процента направленията, което означава, че през последните три месеца от годината достъпът до медицински специалисти ще е повече от затруднен“, коментира д-р Райчинов.

Ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, е възможно да има и лекарски, и пациентски протести, защото лекарите и сестрите ще останат без заплати, а пък пациентите - без лечение, допълни председателят на БЛС.

„Недопустимо е изобщо да се мисли в тази насока, не може страната да се остави без здравеопазване, ако ще и 28 партии да бъдат в парламента - трябва да намерят решение, защото това им е работата“, каза Райчинов.

Едно от предложенията на съсловната организация за следващата година е държавата да започне да внася пълния размер на вноските за хората, които осигурява за здраве. „Не може държавата да си присвоява привилегията да плаща за определени групи наполовина, а те да ползват медицинската услуга на сто процента - в това няма смисъл и логика, освен че държавата, упражнявайки властта си, присвоява привилегии“, смята той. Всички останали плащаме на 100 процента здравните си осигуровки, посочи д-р Райчинов.

Според БЛС въпросът със здравно неосигурените също е проблем на държавата, а не на лекарите. Има много възможности, по-скоро няма желание да се намери решение на проблема. Моето лично мнение е, че нарочно няма такова желание, защото ще излязат минимум около 300 хиляди души, които са без никаква перспектива за работа, заетост и доходи и тогава държавата ще трябва да осигурява и тях, тъй като законът е задължителен. Не искат този проблем да бъде решен", коментира д-р Райчинов.

Преди парламентарните избори за 42-то Народно събрание Българският лекарски съюз подписа споразумения за сътрудничество с всички политически партии, политическите обещания се изпълниха частично, отбеляза д-р Райчинов. Някои от нещата се случиха, но мисля, че и времето беше твърде малко, допълни той. Едно от случилите се неща беше инкриминирането на нападението над медицински лица, но явно там има още какво да се работи, смята председателят на Българския лекарски съюз.

Райчинов посочи още, че след последните парламентарни избори очаква стабилност, сигурност и надграждане на системата, защото думата "реформа" е повече от изхабена. Той е категоричен, че трябва да се избере работещ модел.

Реформа трябва да има и в спешната помощ. Предложенията на съсловната организация по отношение на спешната помощ са много, изговорени са неведнъж, но нищо от това не се случва, посочи председателят на Българския лекарски съюз. По думите на д-р Райчинов "явно няма никакъв интерес и желание този сектор да се подобри".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Тези наистина прекаляват.Източват здравната каса като гадове без да се интересуват от реалното състояние на хората или бюджета на държавата.Трябва да се въведе някаква нова законова процедура, чрез която да се регламентира отпускането на повече средства за следващата година само ако пациентите се чувстват по-добре и по-качествено лекувани през настоящата в сравнение с миналата година. Иначе никакво увеличение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Лелеее,бялата мафия ако не ни умори в болницата, то ще ни унищожи финансово !!!Райчинов, не 500 милиона лева, а толкова тояги на голо за всички крадци.НЗОК е превърната в каца без дъно, също като НОИ.Аз вече от три години отказвам да плащам каквото и да било като осигуровки=рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още