IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Здравната система може да блокира след септември

Все по-реален е рискът болници да затворят врати, предупредиха от Българския лекарски съюз

14:25 | 24.06.14 г.
БЛС: Здравната система може да блокира след септември

Рискът здравеопазването да бъде блокирано след септември е повече от реален. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов на пресконференция по повод напрежението в сектора заради очертаващия се дефицит в Здравната каса.

От БЛС посочиха, че ако не се вземат мерки за финансиране на системата, болниците от септември ще могат да плащат само заплати без никаква друга дейност „Ще се върнем във времето, когато в болниците всеки си носеше всичко“, каза Райчинов. И заяви, че рискът болници да затворят врати става все по-реален.

Решението на Надзорния съвет на НЗОК от вчера да поиска актуализация на бюджета си с 328 млн. лева не е най-доброто и правилно решение, смятат от съсловието.

За БЛС има два начина да се избегне крах на сектора – да се приеме спешната актуализация до няколко седмици или държавата да започне да плаща в пълен размер вноските за тези групи граждани, за които има ангажимент по закон – учащи, пенсионери и други.

Анализът за дейността на НЗОК през първата половина на тази година е реалистично изработен и отговаря на моментното състояние на системата. Така Райчинов коментира отчетът на Здравната каса, публикуван вчера. Той цитира някои цифри от документа, които показват, че действително очакваният дефицит в бюджета на касата е точно колкото БЛС прогнозира – около 500 млн. лв.

Според отчета на НЗОК към 30 април разходите и трансферите на фонда са в размер на 1,09 млрд. лв. Приходите са за 926 млн. лв., тоест има отрицателно бюджетно салдо от 172 млн. лв. Очакваният недостиг на средства в края на календарната година спрямо утвърдения бюджет е 491 млн. лв. От тях сумата за лекарства в извънболничната помощ е 96 млн. лв. Очакваният недостиг в болничната помощ (онколекарства, медицинските изделия) е в размер на 395 млн. лв.

Райчинов посочи, че ако се добавят 46 млн. лв. от икономии, 55 млн. лв. от преизпълнениа на приходите от здравни вноски и се добавят 56 млн. лв. от резерва, чистият дефицит е 328 млн. лв., или колкото Надзорният съвет на НЗОК поиска за актуализация на бюджета.

От лекарския съюз прогнозират, че дори да има актуализация, пак около 100 милиона лева дефицит ще бъде прехвърлен в следващата година. Генерал Стоян Тонев, заместник-кмет в Столична община, също прогнозира подобно прехвърляне. По негови думи към момента държавата дължи около 400 милиона лева за здравни вноски на Здравната каса.

Няма по-лош платец на здравни вноски от държавата, заяви Райчинов. И допълни, че предстои БЛС да реши какви действия ще предприеме, ако мерките, които предлага, не бъдат придвижени в спешен порядък.

Лекарският съюз заяви готовност за „драстични действия“, за да не се допусне крах на системата.

Генерал Тонев коментира, че дълговете на болниците към момента са 410 милиона лева и ще продължават да нарастват. 44 милиона лева дължи Здравната каса на всички болници в столицата за надлимитна дейност, каза той.

В подкрепа на твърдението се обяви и председателят на асоциацията на университетските болници Валентин Игнатов. Той каза, че големи, печеливши досега болници вече трупат дългове, защото нямат средства за разплащане с доставчици, а в същото време нямат ресурс, с който да компенсират своевременно плащанията.

Решението за дълговете на болниците е изцяло в ръцете на техните собственици – държавата и общините, заключи Цветан Райчинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още