IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари и управляващи не се разбраха за надлимитната дейност на болниците

Липсват ясни гаранции и срокове за разплащането с лечебните заведения, смятат от БЛС

18:24 | 23.06.14 г.
Лекари и управляващи не се разбраха за надлимитната дейност на болниците

Представители на Българския лекарски съюз, на Националната здравноосигурителна каса и на Министерството на здравеопазването не се разбраха за промяна на постановлението, регламентиращо заплащане на надлимитната дейност на болниците.

Това каза зам.-председателят на лекарския съюз д-р Юлиян Йорданов, който участва в работна група с представители на здравното министерство и на НЗОК. Целта на групата е да разработи предложения за промяна на постановлението.

Документът регламентира изплащането на надлимитните дейности в извънболничната и в болничната помощ. С промените Здравната каса въвежда нов режим на плащания към лечебните заведения, при който Надзорният съвет на касата може да определя кога да плаща надлимитните средства, изработени от болниците.

От БЛС настояват, че документът не дава ясни гаранции и срокове за изплащането на извършената от болниците надлимитна дейност.

Юлиян Йорданов посочи, че засега допирните точки на участниците в групата не са много и предстои нова среща следващия понеделник. „Ако не се намери работещ вариант, предстои много трудна есен“, каза Йорданов, цитиран от БТА.

От друга страна НЗОК държи на предложените нововъведения за плащане на медицинската дейност на лечебните заведения.

Работната група бе сформирана след като съсловни и пациентски организации и директори на лечебни заведения алармираха, че Постановление №94, което на практика лимитира дейността на болниците, ще доведе до крах на болничното здравеопазване и настояха последните промени в него да бъдат отменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още