IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните болници сезират ВАС заради новия регламент за надлимитните плащания

Сдружението на частните болници и неправителствена организация алармират, че се въвеждат твърди лимити за дейността на болниците

18:28 | 09.05.14 г.
Частните болници сезират ВАС заради новия регламент за надлимитните плащания

Националното сдружение на частните болници ще сезира Върховния административен съд (ВАС) за регламента, по който здравната каса плаща надлимитната дейност на болниците.

Това съобщават от Националното сдружение на частните болници.

Сдружението ще сезира също Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията заради постановлението на Министерски съвет, с което бяха приети новите методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ. Постановлението е обнародвано в Държавен вестник на 29 април.

Според организацията с постановлението се приемат твърди лимити за дейността на лечебните заведения, като мнението и се споделя и от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според центъра в текстовете се посочват основанията за отказ от плащане. Едно от тях е, че здравната каса не заплаща дейност, надвишаваща стойността по чл. 22. В последния пък се посочва, че стойността на отчетите не може да надхвърля определените стойности в индивидуалните договори. Така на касата се дава правно основание да заплаща за дейността само до размера на предварително определените от нея месечни лимити, подчертават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Националното сдружение на частните болници подчертава, че с постановлението се погазват Конституцията на България и редица други закони.

“Въвеждането на "твърди" бюджети чрез забраната на надлимитните плащания е поредното административно ограничение на разходи, което е в ущърб на интересите на обществото”, посочва се в становището на сдружението на частните болници по повод текстове от постановлението.

Приетата методика за остойностяване на болничната дейност с нищо не променя досегашната, която е напълно погрешна и не отговаря на разходите за лечение на пациентите. Лимитите, базираните на погрешна методика за остойностяване на клиничните дейности, също са погрешни и по никакъв начин не отговарят на реалността, подчертават от организацията.

Междувременно Българския лекарски съюз (БЛС) настоя да има ясни гаранции и срокове за плащането на надлимитната дейност, извършена от болниците. Това каза за БТА д-р Мариета Райкова.

Към момента НЗОК плаща за дейност на болниците, извършена през март. Подобен начин на плащане и определянето на месечни бюджети, а не на годишни, не дава сигурност и предвидимост на болничните лечебни заведения, допълни д-р Райкова.

От здравното министерство обаче отрекоха обвиненията на лекарското съсловие и посочват в становище, че заплащането на дейностите е описано коректно.

Припомняме, че в края на март здравната каса реши, че бюджетите на болниците ще се определят всеки месец, а надлимитните дейности първо ще се проверяват. Новата методика за финансиране на лечебните заведения не се прие от лекарското съсловие, което очаква огромен дефицит в здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още